BIST 10.069
DOLAR 35,33
EURO 36,82
ALTIN 2.998,55
HABER /  DÜNYA

Angela Merkel'i zorlayan cemaat sorusu

Alman Ana muhalefet partisi Die Linke, Merkel’e “Gülen cemaatiyle işbirliği yaptınız mı?” diye sordu.

Abone ol

RUSYA, Özbekistan, ABD ve Türkmenistan’dan sonra Almanya’da da cemaat ve okullarına ilişkin kaygılar büyümeye başladı. Geçen ay Almanya’da cemaat okullarına yapılan baskınların ardından, ülkenin ana muhalefet partisi Die Linke de cemaatin faaliyetlerini parlamento gündemine taşıdı ve Merkel'e 16 maddelik soru önergesi verdi.

GÜLEN CEMAATİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPTINIZ MI?

Die Linke’nin kurucularından Dr. Gregor Gysi, iktidardaki Angela Merkel’e 16 maddelik soru önergesi verdi. Gysi, Merkel’e “Gülen cemaati ile işbirliği yaptınız mı?” diye sordu. Almanya'da başta eğitim, medya ve ticaret alanında faaliyet gösteren Gülen Cemaati’ni parlamento gündemine taşıyan muhalefet, federal hükümetin bu harekete doğrudan veya dolaylı desteği olup olmadığı hakkında bilgi istedi. Önergede Alman hükümetinin “Neden Gülen cemaati ile işbirliği yaptığı” da soruldu.

AK PARTİ’YE DARBE GİRİŞİMİ

Önergede, ayrıca Gülen Cemaati’nin AK Parti hükümetine karşı başlattığı siyasi “kavgaya” işaret edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Aralık’ta cemaat yanlısı polis ve savcıların hükümete karşı “yolsuzluk operasyonu” adı altında “darbe” yapmak istediği görüşüne dikkat çekildi. Erdoğan’ın “Türkiye'nin polis teşkilatı ve hukuk sisteminde yer alan bu kişilerin tanımlanması ve kim tarafından o pozisyonlara getirildikleri artık deşifre edilmelidir" sözlerine de yer verildi.

ALMAN MEDYASININ DA SÜREKLİ GÜNDEMİNDE

ALMAN Sol Partisi’nin verdiği soru önergesi aslında Şubat ayı boyunca devam eden uyarıların bir devamı. 3 Şubat 2014 tarihinde yayınlanan “Işığın Askerleri” (Soldaten des Lichts) adlı analiz haberinde Der Spiegel dergisi Gülen’in Almanya’da yüzlerce kurs ve okul işlettiğini yazdı. Çok sayıda öğrenci velisinin Gülen'e ait okullarda 'beyin yıkandığı' ve 'şiddet kullanıldığını' belirterek şikâyetçi olduğu bilgisini veren Maximilian Popp imzalı haber analizde, benzer durumdaki velilerin şikâyetlerine de yer verdi. Hareketin Almanya'da da 'paralel bir yapı' oluşturduğu tespitini hatırlattı. Yayımlanan makalede Gülen hareketinin düşünce yapısının demokratik değerlerle çeliştiği, sadece Berlin’de 24 ışık evi olduğu ifade edilirken Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka ve Baden Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann gibi siyasetçilerin Gülen'e bağlı projeleri destekleyen çalışmalara katıldıklarını yazdı.

GÜLEN'E AİT 300 IŞIK EVİ VAR

Welt am Sonntag Gazetesi de aynı tarihte yayınladığı haberde Gülen hareketinin Almanya'da güçlü bir ağı olduğuna dikkat çekti. Gazete, Gülen hareketinin Almanya'da 50 özel okulu ve 300 "Işık Evi" olduğuna dikkat çekti ve Başbakan Erdoğan'ın, "Devlet içinde devlet" sözlerine yer verdi.

300 DERSHANE, 5 BİN ŞİRKET

Önergenin bilgi kısmında ise uzman raporlarına yer verildi. Gülen hareketinin Almanya’da 20 özel okulu, 300 dershanesi, BUV adı altında 20 derneği, 5 bin kadar şirketi, Zaman Gazetesi ve Dialog isimli bir derneğe sahip olduğu belirtildi. Bilgi kısmında bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra ise Alman hükümetiyle Gülen hareketi arasındaki işbirliği ve bu çalışmaların finansal boyutlarına açıklık getirilmesi gerektiği ifade edildi. ABD'de yayın yapan Wall Street Journal da bir haberinde Gülen cemaatine ait en çok okulun Türkiye’den sonra Almanya (142) ve ABD’de (139) olduğunu yazdı. Antarktika'da bile okulu olan Gülen cemaati sanıldığı gibi Afrika'da etkin değil.

NEDEN CEMAAT İLE İŞBİRLİĞİ YAPTINIZ?

İşte o önergede 16 maddeden oluşan sorulardan çarpıcı başlıklar:

- HÜKÜMET, Gülen'in yaptığı konuşmaların ve yandaşları tarafından verilen eğitimlerde bahsedilen kadın-erkek eşitliği, dini özgürlük ve öğrenim özgürlüklerinin sağlanıp sağlanmaması konusunda ne kadar bilgiye sahip?

- HANGİ eyaletler Gülen'in incelenmesi gerektiğini düşünüyor?

- Hükümet, Der Spiegel ve ARD tarafından yapılmış haberlere ne kadar hakim? Eğer hakimse ne kadarına katılıyor? Eğer hakim değilse, bu konuyu öğrenmek için ne kadar çaba sarf ediyor?

- HÜKÜMET ve TUSKON (Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) nasıl işbirlikleri yapmıştır?

- Başbakan Erdoğan, Gülen'in Türkiye'de paralel devlet oluşturduğu ve hukuk sistemine karşı bir darbe oluşturduğu konularını federal hükümetle ne kadar paylaştı? Türk hükümeti Gülen cemaatinin Almanya'daki faaliyetleriyle ilgili uyarıda bulundu mu? Eğer uyardıysa federal hükümet bu konu hakkında nasıl hareket etmeyi düşünüyor?

- Eğitim Bakanlığı neye dayanarak 2014'te düzenlenecek olan matematik yarışmasını Gülen cemaati ile organize etme kararı almıştır? Gülen cemaati eğitimle ilgili konulara ne kadar dahil olmuştur?

- Göçmenlik bürosu (BAMF) tarafından organize edilen uyum kursunda Gülen cemaati nasıl bir pozisyona sahip?

- Federal hükümet ile Gülen'e ait vakıflar (BUV) arasında 2013 yılında nasıl işbirlikleri gerçekleşmiştir? Hükümet, BUV'un ideolojik veya kurumsal olarak Gülen'e yakınlığı hakkında ne kadar bilgiye sahiptir? Federal hükümet BUV ile işbirliği yaparken şimdiye kadar kaç kez kurum içi ve mali şeffaflık konusunda vurgu yaptı?

- HÜKÜMET ve Word Media Grup ve onların alt basın kuruluşları olan Zaman, Ebru TV ve Samanyolu TV, Diyalog Vakfı, İstanbul’daki Gazeteci ve Yazarlar Vakfı ile nasıl işbirlikleri içerisinde yer almıştır?