BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,71
ALTIN 2.967,31
HABER /  SEÇİM

Andy-Ar anketi sarsacak Faruk Acar açıkladı

7 Haziran 2015 Genel Seçimlerine 100 gün kaldı. Andy-Ar anketin sahibi Faruk Acar son anketi internethaber.com sitesiyle paylaştı. İşte genel seçimler 2015 anketi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ (İNTERNETHABER-ANKARA) - Türkiye'nin ünlü anket firmalarından Andy-Ar'ın sahibi Faruk Acar, son anket çalışmasını internethaber.com sitesi ile paylaşarak, seçime ilişkin değerlendirmeler yaptı.

2015 Genel Seçimlerinde MHP ve HDP'nin kilit parti olduğunu söyleyen Faruk Acar, CHP'nin henüz bir varlık gösteremediğini de belirtti. 

Bugün itibariyle AK Parti'nin yüzde 45'le ilk parti olarak göründüğünü belirten Acar, asıl sürprizi oy oranı belli olan kararsızların yapacağını söyledi.

Faruk Acar'ın açıklamaları şöyle:

KARARSIZLAR HALA AZALMADI


Araştırmalar takip eden aylarda birbirleriyle örtüşmeli. Geçtiğimiz çalışmada da bizim oy oranlarımızda da, bu ayki yaptığımız araştırmalarda da çok büyük bir değişim olmadı. Bir önceki çalışma sonucu sizinle daha önce yaptığımız mülakatta da ifade ettiğim gibi seçim dönemine girerken kararsız oranının karar verme eğilimi daha yükselir, çünkü liderleri meydanlarda daha sık görebilirler, tercihlerini belirleyebilmeleri için olayların gündeme paralel şekilde yürümesiyle birlikte bir kararlılık süreci başlar. Fakat buna rağmen, geçen ayki ve bu ayki yaptığımız çalışmada da kararsız kitlenin hala azalmadığını söylüyoruz.

KARARSIZLAR YÜZDE 20 

Bir önceki yaptığımız çalışmada yüzde 25'lere dayanan bir kararsız kitle var demiştim, ve kararsızlar ikinci parti olarak kamuoyunda tartışılmıştı. Bu dönem itibariyle yapılan diğer araştıamalara baktığımızda böyle bir sonucu görememiştik, fakat şu an kamuoyunda yayınlanan diğer çalışmalarda da kararsızların farkedilir düzeyde göründüğünü ifade edebiliriz, şu an yüzde 20'ler dolayında kararsız bir kitle var.

CHP'DE BİR DEĞİŞİKLİK YOK

AK Parti'nin ham oyu yüzde 34-35 civarındayken, kararsızların yüzde 20 olması AK Parti'nin yüzde 45'lere tırmanmasına sebep oluyor, dolayısıyla kararsızlardan en çok faydalanan parti yine en çok oy oranına sahip olan parti olarak çıkıyor. Fakat bu arada diğer partilerdeki hareketlilik de sonuca etki edecek. CHP dışındaki diğer partilerde yani hem MHP, hem de HDP'de bir hareketliliğin olduğunu söyleyebiliriz. Bu iki birbirine zıt kutup bir şekilde kendi tabanını besler bir vaziyette kararsızlardan daha çok eğilim alma yönünde bir uğraş veriyorlar, bu da bir araştırma sonucu olarak karşımıza çıkıyor. CHP için herhangi bir değişikliğin olmadığını söyleyebiliriz, yüzde 25'ler dolayında bir oy oranı var fakat bu böyle devam eder mi, bunu bugünden öngörmek çok mümkün değil.

VATANDAŞ MHP'Yİ YAKINDAN TAKİP ETMEK İSTİYOR 

Bu araştırmada da karşımıza çıkan tabloya göre MHP de bir oy artışı yaşanır, MHP yükseliş trendinde olan bir parti konumuna erişmiş diyebiliriz. Bununla birlikte, Devlet Bahçeli, MHP yetkilileri üzerinde de bir takip edilebilirlik noktasında kamuoyunda yer almaları durumu söz konusu. Yani, daha önceki seçimlerde bu kadar baş aktör olabilecek düzeyde kamuoyunda yer almazken bu seçim itibariyle vatandaşlar MHP'yi biraz daha yakından takip etmek istiyorlar.

MHP VE HDP KİLİT PARTİ

Bunun birkaç nedeni var; bunlardan bir tanesi çözüm süreci olarak yorumlanabilir. Özellikle çözüm sürecine karşı çıkan aşırı milliyetçi taban özünde AK Parti'ye destek verirken, çözüm sürecinde somut bir adıma geçmemiş olmasından dolayı, MHP'nin oy oranının yükselmeye sebep oldu. Dolayısıyla aynı eksende HDP'nin de özellikle Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Selahattin Demirtaş'ın kamuoyundaki beğeni düzeyi ve kendi tabanına "bu işin bitireni biz olmayacağızı" anlatış şekli de HDP'nin de yükselmesine neden oldu. Bu seçimde MHP ve HDP'nin kilit parti olacağını söyleyebiliriz.

Bugün itibariyle

AK Parti'nin oy oranı yüzde 45,2
CHP'nin oy oranı yüzde 25,6
MHP'nin oy oranı yüzde 16,5
HDP'nin oy oranı ise yüzde 9,2

16.20150227093340.jpg 

KARARSIZ SEÇMEN BÜYÜK BR SÜRPRİZ YAPABİLİR 

Önümüzdeki süreçte yüzde 20 gibi kararsızların olduğunu düşünürsek bu bütün partiler için avantajlı bir durum. AK Parti her ne kadar daha önceki seçimlerde kararsızlardan en çok faydalanan parti olsa da bu kez seçim dönemine girildiği halde hala bu orandaki kararsız seçmen varlığı AK Parti'nin normal şartlarda seçime giderken, o kutuplaştırma ortamı, gerilim siyaseti ve tarafgirlik noktasındaki yaklaşımını bu kez tam olarak uygulayamadı. Yani bugün itibariyle AK Parti için yüzde 50 gibi bir durumunun olmadığını görüyoruz. Çünkü, araştırmamızın alt kodlarına baktığımızda değişik paralel sorular var, örneğin; paralel yapıyla mücadele, 4 Bakanın Yüce Divan oylaması kararı ve Başkanlık sistemi gibi AK Parti'nin gündeminde var ettiği ve kamuoyu oluşturduğu konularda da yeterince bir destek oranına ulaşamadığını görüyoruz. Dolayısıyla seçime giderken böyle bir tablo karşımıza çıktığında biz kararsızları oransal olarak dağıttığımızda AK Parti yüzde 45 gibi bir sonuçla karşımıza çıkıyor. Bunu özellikle altını çizerek söylemek istiyorum; bu seçimde kararsız seçmen büyük bir sürpriz yapabilir.

Kararsızlar sadece AK Partili seçmenlerin oluşturduğu bir havuz değil, kararsızlar aynı zamanda daha önceki seçimlerde diğer partilere oy vermiş fakat bu seçimde kararsız olan seçmenleri ifade ediyor. Dolayısıyla insanların kararsızlık eğiliminde olması AK Parti'nin aleyhine gelişecek bir durum değil, her seçim öncesinde bu kararsız kitlesi vardır ama bugünkü oranda yoktur, özellikle önümüzdeki günlerde bazı flaş isimler de kararsızların hareketlenmesine neden olacaktır.

HDP'NİN BUGÜN İTİBARİYLE BARAJI GEÇTİĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİZ

HDP'nin işi zor değil. HDP'nin seçime parti olarak girme kararının şov amaçlı olduğunu sanmıyorum, muhakkak bunun bir zemini var. Dengir Mir Mehmet Fırat, Mithat Sancar gibi isimler HDP'den aday oldular, bunlar vitrin isimler. Selahattin Demirtaş da kamuyoyunda karşılığı olan flaş isimlerin HDP'de siyaset yapacağını söyledi. Bununla birlikte, Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde gösterdiği performans göz önünde bulundurulursa "biz Türkiye partisi olma yolunda ileriliyoruz" şeklindeki mesajı bu seçimde de aynı algıyla karşılık bulursa, CHP'den alacağı oylarla birlikte HDP'nin bugün itibariyle barajı geçtiği yorumlanabilir. Yaptığımız son araştırmada HDP'nin oyu yüzde 9.2'ydi. Fakat bizim hata payımız yüzde 2, yani bu sonuç aynı zamanda yüzde 11 demek.

HDP'NİN YÜZDE 20'YE YAKIN HAVUZU VAR

Biz vatandaşa "HDP'nin barajı geçebileceğine inanıyor musunuz?" diye sorduk, Yüzde 9.9 HDP'nin barajı geçebileceğine inandığını söyledi. "HDP'nin barajı geçmesini istiyor musunuz" sorusuna ise yüzde 17.7 "Evet geçmesini istiyorum" cevabı aldık. Dolayısıyla HDP'nin yüzde 20'ye yakın bir havuzu var, bunun ne kadarını seçmenleri haline getirebilirler bunu bugünden öngörmek çok mümkün değil.

AK PARTİ-CHP KUTUPLAŞMASI OLURSA DEĞİŞİKLİK OLMAZ 

Seçim döneminde algılar her şeydir. Geçtiğimiz yerel seçimde Sırrı Süreyya Önder gibi fenomen bir isim vardı. Bu fenomen, iki partinin karşılıklı olarak bir mücadele noktasına gelmesiyle birlikte bu algı karşılığını bulmadı ve Sırrı Süreyya Önder yeterli oy alamadı. Dolayısıyla eğer AK Parti-CHP gibi yine kutuplaşma ortamında giden bir seçim yarışı söz konusu olursa burada çok büyük değişiklikler beklemek çok mümkün değil ama parti olarak barajı aşmasıyla birlikte İstanbul'da da birkaç puan artacaktır.

BÜYÜK DEĞİŞİKLİK BEKLEMEK HAYALPERESTLİK OLUR 

Bugün itibariyel Türkiye genelinde çok büyük bir değişim olacağı kanaatinde değilim. Diyarbakır'da HDP'nin üstünlüğü, Konya'da AK Parti'nin üstünlüğü ile eşdeğer bir noktada seçime gidiliyor. Dolayısıyla buralarda olağanüstü gelişmelerin yaşanacağı, Diyarbakır'ın AK Parti'ye, Konya'nın HDP'ye geçmesi ne kadar komikse çok büyük bir değişim beklemek de hayalperestlik olur.

Yaptığımız son araştırmada HDP İstanbul'da ve İzmir'de 1-2 puan daha önde, zaten partinin barajı aşma ihtimali de buradan kaynaklanıyor.

AK PARTİ HER ŞEKİLDE 280-300 SANDALYE ALIR

Yüzde 10 barajı demek HDP için en az 55 milletvekili demek. Eğer HDP barajı geçerse, bugünkü araştırmamıza göre bu yüksek bir ihtimaldir, mevcut milletvekili sayısının üstüne çıkacaklar. Bu da Güneydoğu'da AK Parti'nin alacağı milletvekili sayısını azaltacaktır. Fakat, kamuoyunda söylendiği gibi, AK Parti, 276'nın altında kalır gibi yapılan eleştirilere ben katılmıyorum, çünkü şu an böyle bir oran karşımıza çıkmıyor, AK Parti her şekilde, HDP'nin barajı aşması halinde dahi 280-300 sandalye alıyor.

TEK KAYBEDEN PARTİ CHP

Burada CHP'nin kaybettiğini söyleyebiliriz. CHP'nin daha önceki seçimlerde gösterdiği performansı bugünlerde göremediğimizi söylemeliyiz. CHP, şu anda araştırma sonuçlarında bulunan yüzde 25 oy oranını kaybedeceğini düşünerek hareket etmeli. Bugünkü mevcut tabloda görünen bu, tabi süreç neyi gösterir bunu bugünden öngörmek çok mümkün değil.

Seçime giden bir partinin politikalarına haksızlık etmek, bir tarafmış gibi eleştiri yapmak çok doğru değil ama HDP ve MHP'nin gündem oluşturacak algı aktörü olduğunu görüyoruz, dolayısıyla bu da CHP'nin işine yaramayacak bir nokta.