Son Darbe 28 Şubat belgeselinde bu kez konu M. Ali Birand'ın kendisiydi. Birand, Şemdin Sakık'ın ifadesine yapılan eklerle nasıl hedef haline geldiğini anlattı...
Abone olCNN Türk ekranlarında yayınlanmaya devam eden Son Darbe 28 Şubat belgeselinde bu kez konu M. Ali Birand'ın kendisiydi. PKK'dan kaçtıktan sonra Türkiye'ye teslim olan Şemdin Sakık'ın ifadesine yapılan eklerle hedef haline gelen Birand o günleri anlattı...
Gazeteciler.com'un derlediği habere göre, Sakık'ın ifadelerine Genelkurmay tarafından yapılan eklerle gazeteciler M. Ali Birand, Cengiz Çandar'ın PKK'dan para aldıkları iddia edilmişti. Birand ve Çandar Hürriyet gazetesinin başlattığı linç kampanyasının sonucunda işsiz kalırken meslek hayatları bitme noktasına gelmişti. Sakık'ın mahkemede medyada çıkan ifadeleri red etmesinden sonra Genelkurmay'ın yaptığı eklemeler ortaya çıkmış ve Çandar ile Birand aklanmıştı.
ÇEVREMDE HİÇ KİMSE KALMAMIŞTI YAPAYALNIZ KALDIM
Belgeselde o günleri çarpıcı bir şekilde aktaran Birand kendi yaşadıkları için de "çevremde hiç kimse kalmamıştı bir anda kendimi yapayalnız buldum" dedi. Birand "Bütün bunların yalan olduğunu, bütün her şeyin sebebinin Kürt sorununa bakışım ve 1988 yılında Öcalan'la röportaj yapmak olduğunu kime nasıl anlatacaktım ki?" diyerek karşı karşıya kaldığı açmaz anlattı.
ANCHORMANLİĞİNİ YAPTIĞI KANAL D'YE SİTEM
Medyanın olayı gündeme nasıl getirdiğini sorgulayan Birand, Hürriyet ve Sabah gazeteleriyle Hürriyet baş yazarı Oktay Ekşi'nin oynadığı provakatif role dikkat çekti. İlginç olan Birand'ın Kanal D'ye de sitem etmesiydi. Halihazırda anchormanliğini yaptığı Kanal D'nin haberi duyuran ilk kanal olduğunu kaydeden Birand kendi kanalına da sitem etmeden geçmemiş oldu. Birand, Şemdin Sakık'ın mahkemede basında çıkan ifadeleri red etmesinin aynı gazetelerde sadece küçücük bir haber olarak yer bulabildiğini de not etti.
"BİLİR KİŞİ RAPORUNU YAZAMAYINCA MARJİNAL BİR DERGİYE SÖYLEDİM"
Sakık'ın ifadelerinde kendisine ait olmayan bölümlerin başkası tarafından yazıldığının bilir kişi raporuyla ortaya çıkmasıyla andıçın detayları da netleşmiş ancak medyada yer bulmamıştı. Dönemin Sabah yazarı Can Ataklı da belgeselde tanıklığını paylaşan gazeteciler arasındaydı. Ataklı, gerçeğin ortaya çıkmasına karşın gazetesinin haberi görmediğini, kendisinin de köşesinde yazma şansına sahip olmadığı için marjinal bir dergiye verdiği röportajda olayı duyurduğunu, bilir kişi raporunun böylece ortaya çıktığını söyledi.
İŞTE VİDEO