BIST 10.125
DOLAR 34,95
EURO 36,72
ALTIN 2.975,32
HABER /  POLİTİKA

Anayasanın minisi kaldı

İktidar ile CHP kapışınca sivil Anayasa rafa kalktı. AK Partili Burhan Kuzu üçüncü yolu işaret etti.

Abone ol

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasada kısmi değişiklik yapılabileceğini ifade ederek, ''Bir mini paket olabilir. Eğer yeni bir anayasa yapılamıyorsa, hiç olmazsa mini paketlerle geliştirelim. Başka çare de yok. Bir şeyin tamamını elde edemiyorsak, bir kısmını elde edelim. Bunu da kar saymak lazım'' dedi.

''YAPILACAK OLAN NE?''

''Bu saatten sonra yapılacak olan ne?'' diye soran Kuzu, şöyle devam etti:

''Yeni bir anayasa için ancak iktidarı muhalefetiyle oturulur, bir masa etrafından bir uzlaşma komisyonu kurulur. Bu komisyon bir metin hazırlar, Anayasa Komisyonuna gelir, Genel Kurula gelir, referanduma gider, bu anayasa çıkar. Bu olur mu? Olabilir... Ama bunun için tüm partilerin bu konuya eğilmesi lazım. Nitekim Meclis Başkanlığımız böyle bir teşebbüs başlattı. Fakat sonuç alamadık. Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulamadı. Demek ki söylediğim yöntem olmayacak demektir.''

Kuzu, ikinci bir yöntemin de AK Parti'nin, anayasayı baştan sonra değiştirmesi olacağını ifade ederek, ''Teorik olarak yaptık ama sonuç alamadık. Bunu, burada tartışıp, referanduma gidilip sonuç alınabilir ama o durumda da anamuhalefet partisi dava açarsa, Anayasa Mahkemesi de anlattığım yola giderse, o anayasa delik deşik olur, tanınmaz hale gelir. O da mümkün gözükmüyor'' diye konuştu.

MİNİ PAKET ÖNERİSİ

Kuzu, kala kala ellerinde üçüncü bir yol kaldığını, onun da kısmi değişiklik olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Anayasa, şu ana kadar 13 kez değişti, aşağı yukarı 70 madde değişti. İyi de sonuç aldık. Olumlu değişikler oldu. Bunun üzerine yeni maddeler ilave edilebilir. Mesela Ombusdmanlık dediğimiz, hakem kurulu, bu gelebilir. Bu konuda partiler arasında sorun yok. O konuda bir problem olmaz, bu olabilir.

Türkiye milletvekilliği var. 550 milletvekilinin, 100'ün siyasi partilerin aldığı oy oranına göre seçilmesi esası... Bunda da çok fazla problem çıkacağını sanmam. Oturup konuşulabilir.

Onun dışında da AB'nin özellikle Adalet Bakanlığından istediği yargı reformu konusunda bazı hususlar... Bakanlığın, bu yöndeki hazırlıkları daha önce kamuoyuna açıklanmıştı. Belki onları da ihtiva eden bazı hükümler konabilir.

İşin özü, bir mini paket olabilir. Çok büyük çapta bir anayasa değişikliği, söylediğim çerçevede, o şartlar ancak gerçekleşirse olabilecek şekildedir. Benim kanaatim, eğer yeni bir anayasa yapılamıyorsa, hiç olmazsa mini paketlerle geliştirelim. Başka çare de yok. Bir şeyin tamamını elde edemiyorsak, bir kısmını elde edelim. Bunu da kar saymak lazım.''