BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,61
ALTIN 3.009,27
HABER /  POLİTİKA

Anayasa'da top muhalefette olacak

AK Parti Grup Başkanvekil Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliği için muhalefet partileriyle görüşeceklerini söyledi.

Abone ol

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından konsensüs sağlanması amacıyla siyasi partilerle görüşeceklerini bildirdi.

Bozdağ, gazetecilerin Anayasa değişiklik paketine yönelik sorularını yanıtladı. Anayasa değişikliğinin demokrasi standardını güçlendirme ve yükseltmeye yönelik düzenlemeler içereceğini belirten Bozdağ, hukukun üstünlüğünü, yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını güçlendirecek, hak arama yollarını güçlendirecek düzenlemeler yapılacağını söyledi.

Anayasa değişikliği paketinin Mart ayının sonuna kadar kamuoyu ile paylaşılacağını anımsatan Bozdağ, konsensüs sağlanması amacıyla TBMM'de bulunan veya dışarıda kalan her parti ile görüşeceklerini bildirdi.

Bozdağ, Anayasa değişikliğine karşı çıkacaklarını bildiren CHP ile MHP'yi ziyaret edip etmeyeceklerine ilişkin soruya, “CHP ile MHP, kapıları peşin peşin kapattı. Daha düzenlemenin içinde ne olduğunu bilmeden 'hayır' diyorlar. Keşke inceleyip sonra karar verseydiler daha iyi olurdu. Her türlü katkıya biz açığız. Değişiklik çalışması netleştikten sonra kamuoyu ile paylaşıp, siyasi partilerin kapısını çalacağız. Hangisinin kapısını açıp açmayacağını göreceğiz” diye konuştu.

Siyasi partilere yardım ile seçim barajına ilişkin konuların Anayasa ile ilgili olmadığını belirten Bozdağ, bu doğrultudaki düzenlemelerin siyasi partiler ile milletvekili seçimi kanunlarıyla ilgili olduğunu söyledi.

Anayasa değişikliğinin oylamalarına ilişkin “330 kaygınız var mı?” sorusunu da yanıtlayan Bozdağ, “Anayasa değişikliğine Parlamento karar verecektir. 330 konusunda herhangi bir endişe veya kaygımız yok. Bütün partilerden ve bağımsızlardan da destek isteyeceğiz. Eğer Mecliste konsensüs tesis edilmezse halk oylamasına, milletin hakemliğine müracaat edilir” diye konuştu.

Halk oylaması süresinin 45 güne indirilmesine yönelik düzenlemenin 1 yıl geçtikten sonra uygulanabileceğine yönelik yorumlara açıklık getiren Bozdağ, “Halk oylaması, seçim kanunlarıyla ilgili değil. 45 günlük süre, 1 yıl geçmeden ilk halk oylamasına uygulanır. Seçme, seçilme, halk oylaması ayrı ayrı şeydir. Birileri halk oylamasını seçim kanunu kapsamına sokmak istiyor. 45 günlük süre, ilk halk oylamasında uygulanacaktır” dedi.