BIST 9.489
DOLAR 34,55
EURO 36,03
ALTIN 2.997,03
HABER /  POLİTİKA

Anayasada ikinci tur 330 çıkmayan madde kalacak işte sonuçlar!

TBMM Genel Kurulu'nda yeni anayasa görüşmelerinin ikinci tur görüşmelerine başlandı. Referanduma gidilmesi için bu turda her bir maddenin ve paketin tamamının en az 330 oy alması gerekiyor.

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti'nin anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda, ilk günde 7 madde kabul edildi.

İkinci tur görüşmelerinde madde üzerinde müzakere yapılamayacak. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, teklifin ikinci turunda, 7'nci maddenin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Bahçekapılı, aranın ardından hükümet ve komisyonun yerini almaması üzerine bugün saat 14.00'te yeniden toplanmak üzere birleşimi kapattı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ MADDELERİ - TIKLA OKU

BİRİNCİ MADDE OYLAMA SONUÇLARI: Yaklaşık 30 dakika süren oylamanın ardından Bahçekapılı, ilk madde oylama sonuçlarını açıkladı. Buna göre 486 milletvekilinin katıldığı oylamada, ilk madde 345 oyla kabul edildi. Ret sayısı ise 140 olarak açıklandı.

İlk maddeye göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "bağımsız ve tarafsız" mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek. 

İKİNCİ MADDE: MİLLETVEKİLİ SAYISI 600'E ÇIKACAK

Yeni anayasa teklifinin birinci maddesinin oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından Genel Kurul'a 45 dakika ara verildi. Verilen ara sonrası, teklifin ikinci maddesiyle ilgili oylama başladı.

İkinci maddeye ilişkin oylamada 342 evet, 139 red oyu verildi.

ÜÇÜNCÜ MADDE: MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YARIŞI 18'E İNECEK

TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin üçüncü maddesi 342 oyla kabul edildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 137 ret oyu kullanıldı, 3 oy geçersiz, 3 boş oy çıktı.

Üçüncü maddeye göre, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. "Askerlikle ilişiği olanlar" milletvekili adaylığına başvuramayacak.

DÖRDÜNCÜ MADDE: SEÇİMLER 5 YILDA BİR YAPILACAK

Yeni anayasa teklifinin dördüncü maddesi 342 kabul edildi. Oylamada 138 ret, 1 çekimser ve 1 boş oy kullanıldı. 

Dördüncü maddeye göre, TBMM seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de TBMM seçimleri gibi 5 yılda bir olacak ve seçmenler, iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek. Cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.

BEŞİNCİ MADDE: TBMM'NİN GÖREV VE YETKİLERİ

TBMM Genel Kurulu'nda beşinci maddeye ilişkin önergelerin görüşülmesinin ardından oylamaya geçildi. Genel Kurul'daki oylama sonrası yeni anayasa teklifinin beşinci maddesi 342 oyla kabul edildi.

Beşinci maddeyle TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.

AK Partili Ali İhsan Yavuz ve CHP'li Haydar Akar arasında kabinde oy kullanılmamasıyla ilgili tartışma yaşandı. Sözlü tartışma fiziki müdahaleye kadar uzanınca görüşmelere ara verildi. Genel Kurul'daki ara nedeniyle 6. madde oylaması iptal edilerek tekrarlandı.

ALTINCI MADDE: TBMM'NİN DENETİMİ

TBMM Genel Kurulu'nda 6. maddeye ilişkin önergeler kabul edilmedi. Yapılan konuşmaların ardından 6. maddenin oylamasına geçildi. Teklifin 6. maddesi de 342 oyla kabul edildi.

Görüşülen altıncı maddeyle, Anayasanın TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin maddesindeki değişiklik ile yasamanın belli bir konuda Meclis Araştırması yapması, Genel Görüşme açarak Genel Kurulda görüşmesi ve milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların cevaplaması istemiyle yazılı soru sorması yeniden düzenleniyor. Buna göre, TBMM, "Meclis Araştırması", "Genel Görüşme", "Meclis Soruşturması" ve "Yazılı Soru" yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak, "Gensoru" denetleme yetkisinden çıkarılacak.

YEDİNCİ MADDE: CUMHURBAŞKANININ SEÇİLMESİ

TBMM Genel Kurulu'nda yeni anayasa teklifinin en kritik maddelerinden birine geçildi. Teklifin 7. maddesi Cumhurbaşkanı'nın adaylığı ve seçimini düzenliyor. Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Tetlifin 7b maddesi 340 oyla kabul edildi.

Yeni anayasa teklifinin 77 saatlik gerilimli 1. turu yöneten Ahmet Aydın, ikinci tur görüşmelerinde görev almadı. Aydın, ikinci tur görüşmelerini Bakanlar Kurulu sıralarından izledi.

330'UN ALTINA DÜŞMEMESİ GEREKİYOR

İkinci turda gözler yine AK Parti ve MHP’de olacak. Her bir maddenin ve yapılacak son oylamada paketin tümünün 330 veya üzeri kabul oyu alması gerekiyor. Eğer maddeler 330’un altında kalırsa bu o maddenin referanduma sunulmayacağı anlamına geliyor.

Bu paketin Cumhurbaşkanlığı ile ilgili maddeleri bir bütün olduğu için herhangi birinin geçmemesi durumunda öngörülen sistem eksik kalıyor. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde, AK Parti’nin paketin tamamını çekebileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta cezaevinden tahliye edilen HDP'li Leyla Birlik Meclis'teki ikinci tur görüşmelerine katıldı.