BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.042,13
HABER /  GÜNCEL

Anayasa'da hangi maddeler değişiyor?

Başbakan Erdoğan ve hukukçu kurmayları Anayasa değişiklik paketine son şeklini verdi. Muhalefetin kapısı çalınacak.

Abone ol

Hukukçu kurmaylarıyla biraraya gelen Başbakan Erdoğan, 4 saat boyunca anayasa değişikliği üzerindeki son çalışmaları gözden geçirdi. Dar kapsamlı hazırlanan değişiklik paketinde 12 madde var.

İKİ SÜRPRİZ

Mart sonuna kadar paketin Meclis'e geleceğini belirten İçişleri Bakanı Beşir Atalay pakette iki sürprizin olduğunu belirtti ancak neler olduğuna değinmedi. CNN Türk'ün sorularını yanıtlayan Atalay, "Pakette bir iki sürpriz var, sonra öğrenirsiniz. Konu referanduma gidecekse çok da yaza taşımamak lazım. Yazdan önce referandum olabilir." dedi.

AK Parti son aylarda çokça tartışılan anayasa değişikliği konusunda son adımlarını atıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün hukukçu kurmaylarıyla biraraya geldi.

Başbakanlık Merkez Bina'da saat 11.15'de başlayan toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

Toplantıya Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek,

 BOZDAĞ: RANDEVUDAN ÖNCE MUHALEFETE SUNABİLİRİZ 

Anayasa paketi için muhalefetten randevu isteneceğini söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ''Son kontroller yapıldı. Çalışmalar tamamlandı. Madde sayısı ve muhteva hakkında bir şey söyleyemem. Muhalefetten randevu talepleri Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından istenecek'' dedi.

Çalışmalarını tamamladıkları Anayasa değişikliği paketini muhalefete sunacaklarını  söyledi.
Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik katıldı.

Toplantıda Başbakan Erdoğan'a anayasa değişikliği konusunda hazırlanan son metin aktarıldı ve pakete son şekli verildi. AK Parti muhalefetin kapısını önümüzdeki hafta çalmaya başlayacak.

Başbakan Erdoğan, daha önce yüzde birin üzerinde oy alan siyasi partilere düzenlemenin getirileceğini açıklamıştı. Ancak konuyla ilgili öncelikle Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerle görüşme yapılacak.

PAKETTE NELER DEĞİŞİYOR?
Hazırlanan 12 maddelik, dar kapsamlı paketin içinde dikkat çeken maddeler şöyle; 

HSYK'nın yapısı değiştirilecek, cumhurbaşkanının yanında, üye seçimini, Meclis de yapacak ve üye sayısı artarak 7'den 21'e çıkacak. Yargı, toplamda 13 üye seçecek.

- Anayasa'nın 145.maddesi değişerek askeri suçlar dışında askere sivil yargı yolunun açılması sağlanacak.

- Anayasa'nın 68. ve 69. Maddeleri değişitirilerek siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılacak. Venedik kriterleri getirilecek. Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararının ardından siyasi yasaklı vekilliklerinin düşmesinin önüne geçilmesi ve kapatma kararının meclis tarafından verilmesi gibi düzenlemelerin de metnin içinde yer alması bekleniyor.

- İdari uyuşmazlıkların mahkeme sürecine taşınmadan çözülebilmesi için oluşturulan omdusmanlık kurumu anayasal zemine taşınacak.

- Kadınlara pozitif ayrımcılık verilecek. Bu konuda Türkiye'nin onayladığı, kadınlara her türlü ayırımcılığın önlenmesi sözleşmesi doğrultusunda düzenlemeye gidilecek.

- Anayasada, çocuklara daha çok hak imkanı verilecek. Yüksek Askeri Şura'nın ihraç kararlarının yargı yoluna açılması sağlanacak.

- Kamu çalışanlarına, uyarı ve kınama cezalarında yargıya gidebilmelerinin önünü açılacak.