Anayasada 3 madde üzerinde daha anlaşmaya varıldı
Abone olAnayasa Yazım Komisyonu üyesi MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, 3 madde üzerinde daha uzlaşma varıldığını belirterek, "Zorla çalıştırma yasağı ve angarya yasağı, kişi hürriyeti ve güvenliği ile özel hayatın ve aile hayatının gizliliği ve korunması ile ilgili maddeler yazıldı" açıklamasında bulundu.
TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Bal, Anayasa Yazım Komisyonu toplantısında 3 madde üzerinde uzlaşmaya varıldığını belirterek, şöyle devam etti:
"Bu üç maddenin ilki olarak Zorla Çalıştırma Yasağı ve Angarya Yasağı komisyon tarafından benimsenmiştir. Uzlaşma Komisyonu tarafından Anayasa Yazım Komisyonu'nun önerdiği biçimde gelen metin benimsenmiştir. Kişi Hürriyeti ve Güvenliği ile ilgili madde, Anayasa'nın ilerleyen süreci içerisinde diğer maddelerle de ilişkilidir. Örneğin 'adil yargılanma hakkı' ve 'hukuk karşısında kişinin güvenliği' ile ilişkilidir. Dolayısıyla burada yapılan görüşmeler ilerleyen maddelerde de değerlendirilebileceği içindir ki, bir metin dağıtılmamıştır. İleride adil yargılanma hakkı veya kişinin hukuki güvenliğiyle ilgili maddelere burada benimsenen metinler aktarılabilecektir veya burada değerlendirilmeyen hususlar ile ilerleyen süreçlerdeki adil yargılanma hakkı veya kişinin hukuki güvenliğiyle maddelerden buraya tekrar transfer edilebilecektir. Dolayısıyla bu doğal bir süreçtir. Bu sürecin gereği olarak yanlış bilgi vermemek açısından metin dağıtılmamıştır."
Özel Hayatın ve Aile Hayatının Gizliliği ile ilgili maddenin de 1.fıkrasının yazıldığını belirten Bal, zaman yetersizliği nedeniyle özel hayatın ve aile hayatının gizliği ile ilgili 2.fıkranın tamamlanamadığını, Cuma günü yapılacak toplantıda bu fıkranın ele alınacağını da söyledi.
Bal, Zorla Çalıştırma ve Angarya Yasağı ile ilgili kabul edilen maddenin, "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. İnsan ticareti ve angarya yasaktır. Ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödeviyle vatan hizmeti niteliğindeki veya yükümlülük hallerinde yapılan çalıştırmalara ilişkin esaslar kanunla düzenledir" ifadelerini içerdiğini belirtti.
Bal, tutukluluk süresine ilişkin bir soruya ise "Bunlar aynı zamanda adli yargılanma kişinin hukuk karşısındaki güvenliğiyle ilgili konularla ilişkili. Bu hususlar ileride o maddeye transfer edilebilir" diyerek Kişi Hürriyeti ve Güvenliği başlığı altındaki maddenin ilk fıkrasının da "Herkes kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir" şeklinde düzenlendiğini söyledi. Bal, tutukluluk süreleri ile ilgili komisyonda bir anlaşma olup olmadığına ilişkin bir başka soruya da, "Savunma hakkının ciddi anayasal güvenceye kavuşturulması, kişinin tutuksuz olarak yargılanmasına önem verilmesi, tutuklama halinin zaruri hallerde ortaya çıkması şeklinde genel bir kanaat komisyonda kabul görmüştür, ama bunun maddeleşmesi henüz tamamlanmamıştır" diye yanıtladı.