Bu sefer anayasa taslağının içeriği değil, yaptırılma biçimi tartışma konusu...
Abone olBilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki akademisyen heyetin hazırladığı anayasa taslağında yer alan düzenlemeler kamuoyunda tartışma konusu olurken, heyetin nasıl oluştuğu ve heyettekilere para ödenip ödenmediği soruları gündeme geldi. Kulislerde akademisyen heyete dolar üzerinden ödeme yapıldığı iddiaları ortaya atıldı. Gazeteciler de bu konuyu köşelerine taşıdılar.
PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR
Necati Doğru bugün köşesinde "" diye sorarken "parayla yazılıyorsa 'onu yazan bilim kurulu, Türkiye’nin bilim kurulu olmaktan çıkar, mahallenin bilim kuruluna ve tahtadan Truva atına' dönüşür. Parayı veren düdüğü çalar. İstediğini yazdırır.Parayı alan, parayı verenin emrine uyar" diyordu.
Mehmet Tezkan ise "" başlıklı yazısında Necati Doğru'nun tersine taslağı hazırlayan akademisyenlerin emeklerinin karşılığını almalarından daha doğal bir şey olmadığını söylüyordu.
CHP SORU ÖNERGESİ VERDİ
Dedikodular ayyuka çıkınca CHP konuyla ilgili bir önerge verdi. CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özyürek, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, iddialara Başbakan Erdoğan tarafından açıklık getirilmesini istedi.
DOLARLA ÖDEME YAPILMIŞ
Ardından ntvmsnbc.com sitesinde yayınlanan bir haberde Prof. Dr. Ülkü Azrak’a atfen şu sözler yayınlandı: “Sözümona Bilim Kurulu’nun hazırladığı sipariş anayasası! Yüksek ücretler vermişler, AKP’nin dolarla ödeme yaptığı söyleniyor!”
Ancak Azrak Prof. Azrak, daha sonra böyle bir açıklama yapmadığını belirterek “Bu benim fikrim, benim iddiam değil. Ben böyle bir iddia ortaya atmadım ama sağda solda dedikodu kabilinden laflar dolaşıyor. Bana bu iddiayı duyup duymadığım soruldu ben de ’Evet duydum’ dedim. Ortalarda dolaşan bir laf bu” dedi.
Akademisyenlerin konuyla ilgili yorumları ise şöyle oldu:
Atılım Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Köker: Siz bana böyle bir soru soramazsınız. Bugüne kadar iş yapan hocalara, yaptıkları bilirkişilerden, dava dilekçelerinden, diktikleri elbiselerden, yazdıkları kitaplardan ne kadar para aldılar diye sorulmadığına göre bu soru şimdi de sorulamaz. Türkiye Barolar Birliği’ne Anayasa taslağı hazırlayan akademisyen heyetine sorulmadığı gibi. Ama çok istiyorsanız ben size ’Benim buradaki çalışmam gönüllüdür’yanıtını veririm. Bununla yetiniyorsanız ne ala, yetinmiyorsanız başka bir şey söylemem.
Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar: Ben basına bu tür konularda açıklama yapmıyorum. Sorunuza yanıt vermeyeceğim.
Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Serap Yazıcı: Ben böyle saçmalıklarla uğraşmam. Hukuki meselelerle ilgili bir konuda sorunuz varsa yanıtlayayım. Bunun dışında isteyen istediğini söylesin. İfade hürriyeti var memlekette.
Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zühtü Arslan: Biz bu tür konularla ilgili konuşmuyoruz. Bu ne iddiayı dile getireni ne de kamuoyunu ilgilendirir. Bu tür konular magazin konularıdır. Biz işin esası ile ilgileniyoruz. Magazinvari şeylerle kamuoyunu meşgul etmek istemiyoruz.
AKP: İFTİRA
AKP yönetimi akademisyen heyete ücret ödendiği iddiasına sert tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Dengir Mir Mehmet Fırat "Hiçbir şekilde para ödenmemiştir" dedi. İddiayı dillendiren hukukçular ile muhalefeti Anayasa çalışmalarını sabote etmeye çalışmakla suçlayan AKP’li yöneticiler, Anayasa’dan daha kapsamlı TCK, Medeni Kanun, Türk Ticaret Kanunu gibi yasa çalışmalarında da hem Meclis’teki görüşmeleri sürecinde hem de Meclis’e gelmeden önce hazırlık aşamasında pek çok akademisyenin aylarca çalışma yaptığına dikkat çekerek, “Bu hocalarımıza para mı ödenmişti ki, şimdi yeni Anayasa taslağını hazırlayan akademisyenlerin bu işi ücret karşılığı yaptığı gündeme getiriliyor” dediler.