BIST 9.357
DOLAR 34,58
EURO 36,30
ALTIN 2.993,64
HABER /  GÜNCEL

Anayasa Mahkemesi'nden Balyoz ve Oda TV kararları

Anayasa Mahkemesi, Balyoz davası sanıklarının ve Oda TV sanığı eski emniyet müdür Hanefi Avcı'nın haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi, Balyoz davasındaki 230 sanığın haklarının ihlall edildiğine karar verdi. Ardındna bir karar daha açıklayan Mahkeme, Devrimci Karargah Örgütü ve Oda TV davaları sanığı eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Mahkeme, Balyoz davasına ilişkin kararında, sanık haklarının dijital veriler ve tanık dinlemesiyle ilgili konular nedeniyle ihlal edildiğini belirtti.

2010 yılından bu yana devam eden davada toplam 365 sanık yargılandı.

Geçtiğimiz sene Ekim ayında Yargıtay 9. Ceza Dairesi Balyoz Planı Davası ile ilgili kararını açıklamış, toplam 361 sanıktan 237'sinin cezalarının "düzeltilerek onanmasına" karar vermişti.

Balyoz sanıkları avukatları, mahkumların tahliye edilmesi ve yeniden yargılamanın başlaması gerektiğini söylüyor.

'Tüm davayı etkileyecek'

Balyoz davasında 43 sanığın avukatlığını yürüten Haluk Pekşen, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili BBC Türkçe'ye değerlendirmede bulundu.

Davada 237 sanıkla ilgili hak ihlaline karar verildiğini belirten Avukat Pekşen, gerekçeli kararın hâlâ yazım aşamasında olduğunu söyledi.

Pekşen, kendilerine gelen bilgiye göre dosyanın tüm sanıklarına dair hak ihlali kararı verilebileceğini belirtti.

Hak ihlali kararının yalnızca mahkumları değil, tahliye edilenleri de kapsadığını belirten Pekşen, bunun yargılamanın tamamını etkileyeceğini ve yeni bir hukuki sürecin başlayacağını ifade etti.

Avukat Pekşen, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından mahkumların tahliyesi sürecinin başlayacağını kaydetti.

Tahliyeler bekleniyor

Buna göre Anayasa Mahkemesi'nin "icranın ertelenmesi" kararı vermesi bekleniyor.

Pekşen, icranın ertelenmesi kararı verilmesi halinde ertesi gün Kartal 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuracaklarını ve mahkum sanıkların infazlarının durdurulup serbest bırakılması işlemlerinin başlayacağını söyledi.

Balyoz davasında 17 sanığın avukatı olan Hakan Tunçkol ise, Anayasa Mahkemesi'nin kararını çok önemli bulduğunu belirtti.

BBC Türkçe'ye konuşan Avukat Tunçkol, mahkemenin dijital kayıtlardaki şüphenin giderilmemesi ve şüphenin giderilmesi için tanık dinletilmesi talebinin reddine ilişkin hak ihlaline karar verdiğini ifade etti.

Tunçkol, yerel mahkemenin bu hak ihlalini görerek, cezaların infazını durdurması gerektiğini belirtti.

Avukat Pekşen gibi kendisinin de tüm dosya hakkında hak ihlali beklediğini söyleyen Tunçkol, "Geç de olsa hak ihlali görülmüştür. Çok geç olsa da nihayetinde bu karar verilmiştir" dedi.

'Hatalar olabilir ama davanın özü haklı'

Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi İhsan Yılmaz, kararı BBC Türkçe'ye değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin son zamanlarda demokrasi ve insan hakları adına çok önemli kararlar verdiğini belirten Yılmaz, "Türkiye'nin insan hakları mahkemesi gibi işliyor. 2010 referandumunda yetmez ama evet diyenlerin haklılığını da tescil ediyor" dedi.

Yılmaz, Ergenekon ve Balyoz davalarının öz olarak haklı olduğunu ancak bu davalarda yargı sistemi sorunlarının pürüz yarattığını söyledi.

Yargı sorunlarının geçmişten bu yana Türkiye'de var olduğunu kaydeden Yılmaz, "Hem Ergenekon, hem Balyoz'da mağduriyet yaşanmış olabilir. Bunların gözden geçirilmesinde mahsur yok. Bu güzel bir şey. Ancak ortada ciddi deliller var, Türkiye'nin bir darbe tarihi var. Türkiye'nin karanlık tarihi üzerine giderken birileri mağdur edilmemeli" şeklinde konuştu.

Balyoz Davası nedir?

"Balyoz Darbe Planı" ilk kez 20 Ocak 2010'da Taraf gazetesinin "İstanbul'da iki camiye bombalı saldırı düzenlenmesi ve Yunanistan'ın bir Türk uçağını düşürmekle suçlanması suretiyle darbe ortamı yaratılacağı" gibi iddialar içeren haberiyle gündeme gelmişti.

Haberde yer alan iddialar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştı.

Hazırlanan iddianame İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiş, ilk duruşma ise 16 Aralık 2010'da yapılmıştı.

250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı dava bir buçuk yıldan fazla sürdü.

21 Eylül 2012'de biten davada, 325 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş ancak "eksik teşebbüs" gerekçesiyle cezalarında indirime gidilmişti.

Mahkeme, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermiş ancak gerekçeyle birlikte cezalarını 20 yıla indirmişti.

Çok sayıda sanık ise yerel mahkeme tarafından 13 yıl 4 aydan 18 yıla kadar hapis cezalarına çarptırılmıştı.