BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA

ANAP’ta Birleşme gerginliği

İki parti arasında bir türlü gerçekleşemeyen birleşme bir kez daha deneniyor. Ve yine sancılar başladı...

Abone ol




ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA - Birleşme görüşmelerinin sürdüğü DP ile ANAP arasında ‘sorun yok’ açıklamaları yapılırken, ANAP’lılarda ilk sancılar başladı. Birleşmeye ve birleşme yöntemine yönelik eleştirilerde bulunan ANAP kurmayları, Cindoruk ismine karşı çıkmaya başladı. MKYK üyesi Mahmut Koçak, “Bu kadar horozun olduğu yerde sabah olur mu? Biz DP çatısı altında birleşirsek, yarın önümüze faili meçhulleri koyacaklar, Ergenekonu koyacaklar. Biz bunları tabanımıza nasıl izah ederiz? Acele etmeye gerek yok önümüzde fırsatlar var” diye itiraz etti. Yılmaz Karakoyunlu yeni bir parti kurularak birleşmenin DEVA adlı partide yapılmasını istedi.

ÜÇÜNCÜ PARTİ FORMÜLÜ
Anavatan Partisi MKYK toplantısında, DP ile birleşme konusunda “üçüncü parti” formülü ortaya atıldı. Toplantıya katılan bir çok üye, DP’ye iltihaka ve DP çatısı altında birleşmeye karşı çıkarken, birleşmenin kurulacak üçüncü bir partinin çatısı altında olması gerektiği yolunda görüş birliğine varıldı. -Birleşme görüşmelerinde Cindoruk’un adının öne çıkmasından duyulan rahatsızlığın da gündem geldiği MKYK toplantısında partinin ağır topları, üçüncü partinin kurulmasını önerdi. Eski devlet bakanlarından Yılmaz Karakoyunlu, üçüncü bir partinin kurulmasını önerdi. Bu partinin adının da “Demokrat Anavatan Partisi” olmasını öneren Karakoyunlu, “Bu partinin kısa adı da DEVA olur. Bu isim olabilir. Halkın benimseyebileceği bir isim olabilir. Şu anda halkın içindeki zihniyet şudur: Anavatanlılar anahtarı alıp DP'ye teslim edecek. Bu yanlış, dikkatli olmamız lazım” diye konuştu.

UZUN’A ELEŞTİRİ
Toplantıda Genel Başkan Salih Uzun birleşme konusunda aceleci davranmakla eleştirildi, DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile bir otelde buluşmasının yanlış olduğu belirtildi. Birleşme görüşmelerinde Cindoruk’un adının öne çıkmasından duyulan rahatsızlığın da gündem geldiği toplantıda, üyelerin büyük bölümü birleşmenin üçüncü bir parti çatısı altında olması gerektiği konusunda görüş bildirdi, Sadece DP ile değil, Saadet Partisi ve Türkiye Partisi ile de görüşmeler yapılması istendi.Toplantıda, Genel Başkan Uzun'un, MKYK kararı olmadan komisyon üyelerini belirlemesi de eleştirilere hedef oldu. Üyelerin büyük bölümü, Uzun'un genç ve deneyimsiz olduğuna dikkat çekti ve birleşme komisyonunda alınacak kararların mutlaka MKYK'dan geçmesi gerektiğine işaret etti.

SUNGURLU DA YÖNTEME KARŞI
MKYK üyesi M. Oltan Sungurlu, “Hasta olduğum halde kendimi zorlayarak geldim. Erkan Mumcu ile Mehmet Ağar arasında daha önce yayınlanan deklarasyon çerçevesinde eşit bütünleşme olmasından yanayım. Bu birleşme hukuk açısından daha kolay olur. Partimizi feshedersek niye Cindoruk’a teslim edelim. Devletimiz burada ona devrederiz. Eğer birleşme olacaksa hemen olsun, neden yıl sonunu bekliyoruz. Cindoruk bildiği gibi konuşuyor. Bütünleşme komisyonunun yapacağı tüm çalışmaları MKYK'dan geçirilmesini talep ediyorum” dedi.

HOROZ VE ERGENEKON
Eski Milletvekili Mahmut Koçak da, “Bütünleşmeler zaman mekan ve imkana bağlıdır. 27 Nisan 2007’deki bütünleşme zaman bakımından doğruydu. Şimdi DP’nin üzerinde Demirel, Ağar, Cindoruk, Aydın Menderes, Süleyman Soylu etkilidirler. Bu kadar horozun olduğu yerde sabah olur mu?” diye sordu. Genel Başkan Salih Uzun’nun Anavatan Kongresi'nde yaptığı konuşmadan pasajlar okuyan Koçak, Uzun’un bu konuşmaya sadık kalması gerektiğini söyledi. Koçak, “Uzun, Anavatan kongresinde yaptığı konuşmaya sadık kalmalı. Ve bu doğrultuda çalışalım. Eğer birleşme olursa üçüncü bir çatı altında gerçekleşmeli”
DP ile Anavatanın aynı merkez partisi olmadığını, farklı politikaları olduğunu belirten Koçak, “Biz DP çatısı altında birleşirsek, yarın önümüze faili meçhulleri koyacaklar, Ergenekonu koyacaklar. Biz bunları tabanımıza nasıl izah ederiz? Acele etmeye gerek yok önümüzde fırsatlar var” dedi.

Eski bakanlardan MKYK üyesi Cengiz Altınkaya ve Genel Sekreter Muharrem Doğan, İbrahim Özdoğan, Ergin Kahveci, Mahmut Ekşi, Erkan Seçkin, Ali Çakıroğlu gibi üyelerde birleşmede üçüncü parti çatısına destek verdiler.