BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.958,90
HABER /  GÜNCEL

Anadolu’da yeni üniversite heyecanı

16 yeni üniversite açılacak olması söz konusu illerde heyecanla karşılandı. Kırşehirliler yıllardır özlemini çektiği üniversiteye kavuşmanın heyecanını yaşıyor.

Abone ol

13. yüzyılda bile üniversiteye (medrese) sahip olan Kırşehir, bugünlerde hükümetin vereceği kararı heyecanla bekliyor. 1991 yılında bağımsız bir üniversiteye kavuşacakken, siyasi bir kararla şansı elinden alınan Kırşehirliler bu kez bir sürpriz ile karşılaşmak istemiyor.

Kırşehir Valisi Selahattin Hatipoğlu, “Kurulacak üniversitenin her türlü altyapısı hazır hale getirilmiştir.” dedi. Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır ise, “Şehrimize üniversite kurulması ile şu an sekiz bin olan öğrenci sayımız iki yıl sonra 15-16 bin olacaktır.” görüşlerini dile getirdi.

Yeni üniversite kurulacak illerden biri de Sinop. Fen-edebiyat fakültesi, su ürünleri fakültesi, eğitim fakültesi ve 5 yüksekokulu ile altyapısı en uygun şehirler arasında yer alan Sinop, TBMM’nin kararını umutla bekliyor. Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, Sinop’un yedekte kalmasını istemediklerini belirterek, “Sinop’a üniversitenin kurulması yönünde, elimizden gelen çalışmayı yapmaktayız. İnsan davranışlarına temiz çevre ve temiz hava olumlu etki yapar. Sinop’un iklimi üniversite kenti olması için elverişlidir.” dedi. Sinop Ticaret Odası Başkanı Erol Deveci, “Sinop halkı üniversite istemektedir. Başbakan’ımıza buradan seslenmek istiyorum; Sinop’un hayalini gerçekleştirin, altyapısıyla hazır olan Sinop üniversiteyi hak etmiştir.” şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 ilde üniversite kurulacağını açıklamasının ardından Ordu’nun kalkınma umudu yeniden canlandı. Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Ordu’ya üniversite kurulması konusunda artık somut adımların atılması gerektiğine işaret etti. Torun, “Üniversite, ekonomi kadar eğitim için de önemli.” diye konuştu. Ordu Ticaret Odası Başkanı Ömer Aydın ise eğitim olmadan kalkınmanın mümkün olmayacağını vurguladı. Aydın, üniversitenin şehrin ekonomisine canlılık getireceğinin altını çizdi. Ordu Ticaret Borsası Başkanı Necdet Gürsoy, ildeki ekonominin kötü gidişinin ancak üniversite ile kurtulacağını bildirdi.

Uşak’ta ise Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne (AKÜ) bağlı dört fakülte, dört yıllık sağlık yüksekokulu ve altı adet meslek yüksekokulunda toplam 6 bin 259 öğrenci bulunuyor. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı İsmail Karaman, “Eğer böyle müjdeli bir haber varsa, ‘Allah’ derim.” diyerek sevincini ifade etti. Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın, illerinin üniversitenin kurulmasıyla daha çok gelişeceğine inanıyor.

Bu arada Konya’nın teknik üniversiteye ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, bu üniversitenin altyapısının hazır olduğu görüşünü savunuyor. Konya Ticaret Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez ise Selçuk Üniversitesi’nin de üçe bölünmesi gerektiğini düşünüyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, iki üniversite olması halinde Konya’nın Türkiye çapında daha çok dikkate alınacağını söylüyor.

Kaynak: www.zaman.com.tr