BIST 9.666
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.961,25
HABER /  GÜNCEL

Anadolu hava kirliliğine yenik!

Çevre ve Orman Bakanlığı’nca 31 ilde uygulanan ‘Hava Kalitesi İzleme Ağı’ özellikle Anadolu şehirlerinin zehir soluduğunu ortaya çıkardı.

Abone ol

Çevre ve Orman Bakanlığı’nca 31 ilde uygulanan ‘Hava Kalitesi İzleme Ağı’ özellikle Anadolu şehirlerinin zehir soluduğunu ortaya çıkardı.

Kış günlerinin başlamasıyla birlikte hava kirliliği çok sayıda ilde gün içinde defalarca sınır değerleri aşıyor. Kirlilikle mücadele tedbirlerinin alındığı İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kirlilik, sınır değerlerin altında seyrediyor. Kirliliğin en yoğun yaşandığı il Tekirdağ. Onu Samsun, Denizli ve Çorum takip ediyor. Sivas, Edirne, Kahramanmaraş, Afyon, Adıyaman, Karabük, Sivas, Van, Manisa’da da havadaki kükürt-dioksit ve toz madde değerleri Avrupa Birliği (AB) sınır değerlerini aşıyor. Çünkü AB ülkelerinde kabul edilebilir kükürt-dioksit oranı 125 mg/m3 iken Türkiye’de bu rakam 400 mg/m3. Toz maddede AB standardı 50 mg/m3, Türkiye’de 300 mg/m3. Çevre Bakanlığı, 2004’te yaptığı ihale çerçevesinde 31 ildeki hava kalitesini anlık olarak izliyor. Hava Kalitesi İzleme Ağı’nı tüm yurda yaymayı amaçlayan bakanlık, Kamu İhale Kurumu’nca 5 aydır değerlendirilen ihalenin sonuçlarını bekliyor. İzleme ağının tüm illerde kurulmasından sonra belediyeler ve Sağlık Bakanlığı’nın işlettiği istasyonlar sisteme dahil edilecek. Böylece Türkiye’nin hava kalitesi tek bir merkezden izlenecek.

Çevre Bakanı Osman Pepe, evsel ısınmada düşük kalorili ve yüksek kükürt oranlı kömürlerin kullanılması ve motorlu taşıtların hava kirliliğinin daha fazla yaşanmasına sebep olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin 2014’e kadar AB’ye gireceğine inanan Pepe, “2010’a kadar mevzuatı uyumlu hale getireceğiz. Gelişmiş AB üyesi ülkelerin standartlarına belli geçiş süreleriyle 2022’-de ulaşacağız. Bazı bölgelerde insanlar hava kalitesinden çok evde sobanın yanmasına bakıyor. Maddi durumu yetersiz vatandaşlara 1,5 milyon ton kömür dağıtıyoruz. Ancak ülkemizin çok sayıda noktasında tezek yakılırken AB değerlerini gerçekleştirmek mümkün değil.” diyor. Hava Kalitesi İzleme Ağı sayesinde önceden 24 saat sonra alınan bilgiler, otomatik olarak hemen alınabilecek. Böylece kirliliğin yoğun olduğu dönemlerde halk uyarılacak.

Kirliliğin önlenmesi içinse şu tedbirlerin alınması gerekiyor: Doğalgaz veya kaliteli kömür kullanımı yaygınlaştırmalı. Vatandaşa soba ve kalorifer yakma teknikleri öğretilmeli. Altyapı tamamlanmalı. Soba ve kaloriferler sabah 10’dan sonra, akşam 16’dan önce yakılmalı. Dış ortam sıcaklığı 15 derecenin üzerinde olduğunda ısıtıcılar çalıştırılmamalı. Isıtıcılar işyerlerinde 18, evlerde 20 dereceye ayarlanmalı. Kirliliğin yoğun olduğu günlerde öğrenciler dışarıda bayrak töreni yapmamalı. Hasta ve yaşlılar dışarı çıkmamalı. Sanayi tesislerinde yakıt değişikliğine gidilmeli, gerekirse üretim kapasitesi düşürülmeli.

İller kirlilik bakımından ikiye ayrılıyor

1. DERECE İLLER:

A grubu

Kayseri, Karaman, Kütahya, Tekirdağ, Yozgat, Diyarbakır, Erzurum, Denizli, Karabük, Edirne, Zonguldak, Samsun, Isparta, Ağrı, Bayburt.

B grubu

Adıyaman, Afyon, Ankara, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Niğde, Sakarya, Sivas, Uşak.

2. DERECE İLLER:

Aksaray, Amasya, Aydın, Bilecik, Bingöl, Çankırı, Erzincan, Nevşehir, Niğde, Rize, Tokat, Trabzon, Batman, Van, Kars, Muş, Şanlıurfa, Adana.

ZAMAN