Çatışma bölgelerinde görev yapacak savaş muhabiri yetiştirmek için harekete geçen Anadolu Ajansı, ilk etapta beş kişiyi İngiltere'ye gönderecek. Haberciler, aç kalmayı da bubi tuzağını da öğrenecek
Abone olTunus'ta başlayıp, Mısır, Libya, Yemen ve son olarak Suriye'ye sıçrayan 'Arap Baharı' dünya medyasının ilgi odağı olmaya devam ediyor. Bölgedeki gelişmeleri, sıcak çatışmaların ortasından duyuran basın mensuplarının çalışma koşulları, Anadolu Ajansı'nı AA, yeni önlemler almaya yöneltti.
MAVİ MARMARA ETKİLİ OLDU
Akşam'ın haberine göre 91 yaşındaki Anadolu Ajansı, Arap Baharı'nın yaşandığı ülkeler başta olmak üzere, savaş ve iç çatışmaların yaşandığı bölgelerde görev yapacak, özel eğitimli 'savaş muhabirleri' yetiştirmek için harekete geçti. AA, ilk etapta beş muhabirini 'Savaş' eğitimi almaları için İngiltere'ye gönderecek.
Bu çerçevede Reuters, BBC, CNN gibi medya devlerinin savaş muhabirlerinin özel eğitim aldığı Londra'daki 'Centurion' adlı merkezle anlaşma imzalandı.
Önümüzdeki günlerde Londra'ya gidecek beş muhabir, AA'nın kurulduğu tarihten bu yana özel 'savaş eğitimi' alan ilk gazeteciler olacak.
A.A'nın 'Özel eğitimli savaş muhabiri' kararında 'Mavi Marmara' baskınında gemideki Türk gazetecilerin çektiği birçok karenin ellerinden alınması ve Arap ülkelerinde yaşanan çatışmalarda öldürülen, yaralanan veya gözaltına alınan habercilerin etkili olduğu öğrenildi. AA yönetiminin, benzer risklere karşı muhabirlerini maksimum güvenceye kavuşturmayı amaçladığı belirtildi.
HABER AKADEMESİ GELİYOR
AA'nın bir diğer atılımı da yeni yılda 'Haber Akademisi' kurulması olacak. Londra'da 'Savaş muhabirliği' eğitimi alacak olan AA muhabirleri, öğrendiklerini 'Haber Akademi'de eğitim gören öğrencilere aktaracak. 4 yıllık üniversite mezunlarının sınavla alınacağı akademide, öğrencilere 4 aylık eğitim verilecek. Akademiyi başarıyla tamamlayanlar AA'da işe başlatılacak.
AÇ VE SUSUZ KALMAYI BİLECEKLER
Dünyanın sayılı merkezlerinden Centurion'da, yıllarca SAT komandoluğu yapmış bir kadro eğitim veriyor. Bir haftalık ve bir aylık eğitim paketlerinde, ilkyardım, kendini savunma, bubi tuzağı ve mayınlı arazilerden korunma, açlık, susuzluk gibi zorlu yaşam koşullarına dayanma, kontrol noktalarında davranış biçimi, ateş hattında korunma yöntemleri, kamuflaj, kaçırılma ve rehin alınma durumlarındaki davranış biçimi gibi konularda eğitim veriliyor. Merkezde, çatışma ortamlarında yıllarca görev yapmış deneyimli gazeteciler de seminerler veriyor.
"YAŞAMAM BİR MUCİZE"
Ali Koçak: Azerbaycan, Kuzey Irak, Somali Bosna-Hersek ve Hırvatistan'da yıllarca savaş muhabirliği yaptım. 1995'te Saray Bosna'nın kuşatıldığı dönemde Sırp askerleri tarafından esir alınarak 22 gün hücrede tutuldum. Hayatta kalmam mucize. Yenizelandalı gazetecilerin, gözaltına alındığımı görüp, büyükelçiliğimize bildirmesi sayesinde kurtarıldık. Savaş ve çatışma ortamlarında nasıl davranılması gerektiğini yaşayarak öğrendim. Hayatta kalmayı başardığım için çok şanslıyım. Çatışma bölgesine nasıl davranacığını bilmeyen bir gazeteciyi göreve yollamak, 'Git öl' demektir.
EVRENSEL BİR ADIM
Coşkun Aral: Anadolu Ajansı'nı, evrensel bir adım attığı için kutluyorum. Savaş muhabirliği eğitimi birçok ülkede yıllardır yapılıyor. Londra'daki eğitim merkezinde görev yapan eğitmenlerin tümü son derece deneyimli. Ama kimlerin eğitime gönderileceği çok önemli. Aksi takdirde turistik gezi olmaktan öteye gitmez. Gazetecinin, çatışma alınında nasıl davranacağını bilmesi hayat kurtarır. Eğitim almadan cepheye gönderilen birçok arkadaşımızı ve organlarımızı savaş alanlarında bıraktık. Lübnan, İrlanda, Çad ve Uzakdoğu'daki onlarca savaşı izledim. Ben de birçok meslektaşım gibi deneme yanılma yoluyla nasıl davranılması gerektiğini öğrendim.