BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  MEDYA

Anadolu Ajansı satıldı bombası!

İddiaya göre ajansın dörtte biri genel müdür Kemal Öztürk'e satıldı. AA'dan habere ilişkin açıklama geldi. Açıklamaya göre durum farklı.

Abone ol
GAZETECİLER.COM -  Medya dünyası bu iddiayla çalkalandı. İddiaya göre Anadolu Ajansı'nın yüzde 25.65'i Genel Müdür Kemal Öztürk'e 12 bin 825 lira karşılığında satıldı.
İDDİA NEYDİ?

Konuyu bugün Cumhuriyet yazarı Işık Kansu yazmıştı. Özetle iddia şöyleydi;

AA, Genel Müdürüne Satıldı

Anadolu Ajansı'nın (AA) yüzde 47.75 hissesi Hazine'ye, diğer kısmı da ajansı kuran Atatürk'ün arkadaşlarının vârislerine aitti.

AA'da sermaye artırımına gidildi. Hazine, 30 bin liralık sermaye artırımına 14 bin 325 lira ile katılarak hisse oranını korudu.

Ortada kalan yüzde 25.65 oranındaki hisse ise AA Yönetim Kurulu kararı ile Hazine'ye devri ya da satışı yerine AKP'nin atadığı AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'e satıldı. Yani, Kemal Öztürk 12 bin 825 lira karşılığı AA'nın dörtte birine sahip oldu!

Sayıştay, satışa karşı çıktı ve o hisselerin Hazine'ye devredilmesi gerektiğini belirtti. AA'nın yeni sahiplerinden Kemal Öztürk, Sayıştay raporuna, "KİT değiliz, bizi denetleyemezsiniz" karşılığını verdi.


Bu iddiaya Anadolu Ajansı'ndan açıklama geldi. Açıklamada hisse satış işlemi doğrulandı. Ancak satışın 'olağan genel kurulun toplanamama riskine karşı' yapıldığı belirtildi.

Hisselerin genel müdür değişiminde yeni Genel Müdürlük makamına devredilmesi taahhüt altına alındı. Yani Kemal Öztürk'ün gerçek anlamda hissedar olmadı, sadece kanuni zorunluluğu aşmak için bu yola başvuruldu. Hisselerin oy ve kar payı hakları da Hazine'ye bırakıldı.

Anadolu Ajansı kurumsal iletişimden gelen açıklama özetle şöyle;

KAYIP HİSSEDARLAR VAR

Anadolu Ajansı A.Ş hisseleri 1920 yılından beri karmaşık ve dağınık halde bulunmaktadır. Şirketin çoğunluk hissesi yüzde 47,75 ile Hazine Müsteşarlığı’na aittir. Yüzde 10 hisse sahibi bilinirken, hisselerin yüzde 42,25’nin kimde olduğu belli değildir. Hissedarların bulunması için son 40 yıldır yapılan tüm çalışmalar sonuçsuz kalmıştır. Hissedarların önemli bir kısmının bilinmemesi bazen Ajansı’n olağan genel kurulunu toplayamama riskini doğmuştur.

ZORUNLU SERMAYE ARTIRIMI YAPILDI

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesi nedeniyle şirkette sermaye miktarının 50 bin Türk Lirasına çıkartılması zorunlu hale gelmiştir. Kurulduğu günden itibaren hisselerinin yüzde ellisinden fazlası doğrudan devlette ait olmamasına özen gösterildiğinden sermaye artırımında hisseler Hazine Müsteşarlığı tarafından alınmamıştır. Arttırılan hisseler Anadolu Ajansı A.Ş tüzel kişiliği üzerine alınmak istenmiş ancak kanunen bu mümkün olmamıştır.

HİSSELER GENEL MÜDÜR MAKAMINA ALINDI

Bunun üzerine arttırılan hisseler Genel Müdürlük makamı üzerine alınmış ancak hisselerin üzerindeki tüm kullanma, oy ve kar payı hakları, her türlü idari ve mali haklar, Hazine Müsteşarlığı’na devredilmiştir.  Ayrıca hisselerin her Genel Müdür değişiminde yeni Genel Müdürlük makamına devredilmesi taahhüt altına alınmıştır.

Anadolu Ajansı’nın 93 yıldır devam eden hisse sorununun kökten çözümü için kanuni düzenleme gerekmektedir ve bu konuda çalışmalar yapılmaktadır."