BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Anadil açılımına BDP'den bir şart daha

Meclis'in anadil açılımı BDP'ye yetmedi. "Albüm yetmez" diyen BDP Meclis Genel Kurulu için bir düzenleme istiyor.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- TBMM Genel Sekreteri Sadettin Kalkan'ın açıkladığı "Anadil açılımı"nın ilk adımı TBMM'nin resmi internet sitesinde atıldı.

AK Parti, CHP ve daha önceden milletvekilliği yapmış bazı BDP'li milletvekillerinin TBMM sitesinde yer alan özgeçmişlerinde bildiği diller olarak Kürtçe ve Zazaca gibi dillere de yer verildi.

Uygulamayı gecikmiş ve yetersiz bulan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise Kürtçe'nin Meclis tutanaklarına 'bilinmeyen dil' olarak geçtiğini hatırlatarak, "Önemli olan bu tavırdan vazgeçilip Kürtçe'nin tutanaklara da geçmesi" dedi.

TBMM'DEN ANADİL İZNİ

TBMM'nin yeni albümüne ilişkin bilgi veren TBMM Genel Sekreteri Sadettin Kalkan, "Ekim ayında yayınlayacağımız yeni TBMM albümünü hazırlıyoruz. Eskiden milletvekillerinin ana dillerine ilişkin albümde bilgiler yer almıyordu. Şimdi milletvekili Kürtçe, Zazaca, Lazca, Gürcüce gibi hangi dili biliyorsa bunları bize bildirdi. Anadili konusunda bilgi verenleri albümde kullanacağız" demişti.

AK PARTİ'NİN KÜRTÇE BİLEN VEKİLLERİ

Kalkan'ın ifade ettiği albüm çalışması sürerken alınan kararın ilk olarak Meclis'in internet sitesinde uygulandığı görüldü. Milletvekillerinin özgeçmişlerinin yer aldığı bölümde AK Parti CHP ve BDP'li bazı milletvekillerinin bildiği dillerin içinde Kürtçe Zazaca gibi diller de sayıldı.

AK Partili milletvekillerinin içinde Kürtçe bildiğini beyan eden millevtvekillerinin bir kısmı ve konuşma düzeyleriyle ilgili verdikleri bilgi ise şöyle oldu:

- AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir: İyi düzeyde Kürtçe, az düzeyde İngilizce ve Arapça.
- AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu: Çok iyi Kürtçe ve Zazaca, az düzeyde İngilizce.
- AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten: Orta düzeyde İngilizce, Kürtçe, iyi düzeyde Zazaca.
- AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk: İngilizce, Hintçe, Urduca, Arapça, Kürtçe ve Japonca.
- AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan: Çok iyi düzeyde Kürtçe, iyi düzeyde İngilizce ve Farsça.
- AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ: İyi düzeyde Kürtçe
- AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar: Çok iyi düzeyde Arapça, Farsça ve Kürtçe, orta düzeyde Fransızca.
- AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Akyürek: Orta düzeyde Arapça ve Kürtçe.
- Ak Parti Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız: İyi düzeyde İngilizce, Almanca ve Arapça ile çok iyi düzeyde Kürtçe.

İKİ BAKANDAN BEYAN YOK

Çok sayıda AK Partili milletvekili Kürtçe veya Zazaca bildiğini beyan ederken, iyi düzeyde Kürtçe konuştuğu bilinen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in sadece İngilizce bildiklerini beyan etmeleri dikkat çekti.

CHP'NİN İYİ ZAZACA BİLEN VEKİLİ

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu ve Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de  Kürtçe bildiklerini beyan etti. Tanrıkulu Kürtçe ve orta düzeyde İngilizce bildiğini, Aygün ise, "İyi düzeyde Zazaca" bildiğini bildirdi.

BDP'LİLERİN KAYITLARI YAPILMADI

BDP'li milletvekilleri henüz kayıt yaptırmadığı için Meclis'te milletvekili tanıtımları içinde sadece daha önce milletvekili olarak görev yapmış az sayıda BDP'linin özgeçmiş bilgisi yer aldı. Bunların içinde de sadece bağımsız millevekili Leyla Zana'nın özgeçmişinde Kürtçe bildiği bilgisi yer aldı.

KAPLAN ANADİLİM KÜRTÇE YAZACAK

Bugüne kadar uygulanan sistemin yanlış olduğunu savunan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan kayıt yaptırdıkları taktirde "Anadilim Kürtçe" diye yazacağını belirterek şunları söyledi:
"Meclis bilgi formunda hata var. Bildiğiniz yabancı diller diye soruluyor. Benim anadilim Kürtçe. Bulunduğumuz bölgede Arapça da konuşulduğu için Arapça'yı da biliyorumdum. Türkçe'yi ise ilkokulda öğrendim. Güneşi yeniden mi keşfediyorlar. Beyan ettiğimiz gibi yazılmalı. Anadilim Kürtçe, bildiğim diğer diller ise Türkçe, Arapça, Fransızca. Ben de kayıt yaptırırsak böyle yapacağım."

"KÜRTÇE ASIL TUTANAKLARA GİRMELİ"

Kaplan'a göre bu yeterli bir düzenleme değil. Meclis'te anadil bilgisinin yer almasının yeterli olmayacağını savunan Kaplan 'hala bilinmeyen dil' olarak tutanaklara geçen Kürtçe'yle ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, Kürtçe'nin Meclis Genel Kurulu'ndaki tutanaklara geçmesi gerektiğini savundu.