Zubeydi'den Türkiye'ye nota gibi çıkış

Abone ol

Türkiye-Irak sınırının Arıklı Kürtler'in denetiminde olduğunu söyleyen El Zubeydi'den zehir gibi açıklamalar: Türkiye'nin sınırötesi operasyonu için bizim iznimiz lazım...

Sınırötesi operasyon Irak’ın iznine bağlı’ Irak İçişleri Bakanı El Zubeydi, Türkiye’nin sınırtesi operasyonunun, Irak parlemantosunun iznine bağlı olduğunu söyledi.

NTV’nin sorularını yanıtlayan Irak İçişleri Bakanı El Zubeydi, Türkiye-Irak sınırının Iraklı Kürtlerin denetiminde olduğunu söyleyerek, “Sınırötesi operasyon, Irak parlemantosunun iznine bağlıdır” dedi.

Irak’a komşu ülkeler toplantısı için İstanbul’a gelen Irak İçişleri Bakanı El Zubeydi, Türkiye’nin muhtemel bir sınır ötesi operasyonuna sıcak bakmadığını ve böyle bir operasyon izninin parlemantoya ait olduğunu söyledi. “PKK ya da her türlü terörist örgüte karşı işbirliğiine hazırız. Bu konuda bir birimize yardımcı olmamız lazım” diyen Iraklı Bakan, “Ancak Irakta seçilmiş bir hükümet ve parlemonta vardır. Türkiye nin sınır ötesi operasoynuna parlamento karar verir. İzin parlemantonun kararına bağlıdır” şeklinde konuştu.

‘IRAKLI KÜRTLER DE GÖRÜŞMELERE KATILMALI’

Hükümetinin tüm terörist gruplarla mücadele etmeye çalıştığını belirten El Zubeydi, Türk hükümeti ve ABD ile PKK konusunu görüştüklerini, ancak bu görüşmelere Iraklı Kürtlerin de katılması gerektiğini söyledi.

Sınırları peşmergelerin koruyacağını belirten El Zubeydi, “Merkezi hükümetin güvenlik güçlerinin sayısı sınırları kontrol etmek için yeterli değil” dedi. “Erbil ve Süleymaniye gibi bölgelerde merkezi hükümetin asker ve polisi yok. Kontrol Kürtlerdedir. Biz sınırla ilgili toplantılara Türkiye ve ABD’ nin yanı sıra Kürtlerinde katılmasını önereceğiz” diyen El Zubeydi, sınır güvenliği konusunda Mesud Barzani ve Irak Kürdistanı İçişleri Bakanı ile sık sık görüştüğünü belitti. Iraklı Bakan’a göre, güvenlikten merkezi hükümet sorumlu, ancak federatif bölgelerin kontorolü o bölgelerin hükümetlerine ait bulunuyor.

Irak İçişleri Bakanı, Türkiye’den Irak polisinin eğitimi için yardım isteyeceklerini de belirtti.

‘TÜRK TUTUKLULAR HAKKINDA BİLGİM YOK’

El Zubeydi, 15-20 Kasım 2003’deki intihar saldırılarının ardından Irak’a kaçan ve ABD güçlerince tutuklanan Sadettin Aktaş ve Burhan Kuş hakkında bilgisi bulunmadığını söyledi.

El Zubeydi, Ebu Garib Cezaevi’nde bulunan Aktaş ve Kuş’a ilişkin olarak, “Bu durumdan haberim yok. İadeleri konusunda Türk hükümetinin iade talebi de bize ulaşmadı. Siz yerini biliyorsanız hemen tutuklar iade ederiz” dedi.

Haber: Mete Çubukçu
Kaynak: www.ntvmsnbc.com

Günün Önemli Haberleri