Zorunlu din dersi uygulaması TBMM gündemine taşındı
Abone olSezgin Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı cevapladırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:
Ortaöğretimde 4.sınıftan, 12.sınıfa kadar, zorunlu olarak okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında, diğer inançlara göre Sünni İslam inancı ve bu inancın gereği olan dini pratiklere ne kadar yer ayrılmıştır?
Ortaöğretim Din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarında Alevilik-Bektaşilik, Musevilik, Hristiyanlık gibi inançlara ne kadar yer ayrılmıştır?
Dokuz eğitim yılını kapsayan belirli bir din kültürü ve ahlak bilgisi ders müfredatı var mıdır? Bu müfredat kapsamında inançlara hangi sınıflarda ve ağırlık olarak ne kadar değinileceği belirli midir?
Dokuz yıl boyunca okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarında evrensel din kültürü ve dinler tarihine toplam ne kadar yer ayrılmaktadır? Bu konulara Sünni İslam inancının gereklerine ve pratik uygulamalarına oranla çok daha az yer verildiği doğru mudur?
Ders kitaplarında Sünni İslam inancı dışındaki inançlar anlatılırken, Diyanet tarafından ortaya konan Sünni İslam merkezli bir bakış açısı mı kullanılmaktadır? Bu bölümler yazılırken, söz konusu inançlara bağlı kuruluşlardan veya uzmanlardan görüş alınmakta mıdır?
Din kültürü ve ahlak bilgisi ders müfredatında ve kitaplarında Sünni İslam inancının ağırlığı göz önüne alındığında, dokuz yıl boyunca zorunlu olarak okutulan bu dersin bir kültür dersi olduğunu iddia etmek mümkün müdür?
Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi kapsamında tek bir inancın ağırlıklı olması, bu ağırlıklı inancı kapsayan bir eğitimin zorunlu olarak verilmesi, AİHM'nin bu yöndeki kararı da mevcutken, eğitimin laik olması ilkesine ve temel insan haklarına uygun mudur?
Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması veya evrensel din kültürü ve dinler tarihi ağırlıklı hale gelecek biçimde müfredatının yeniden düzenlenmesi yönünde Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?