Zenginlik için 150 yıl bekleyemeyiz

Abone ol

Çin'de temaslarını sürdüren Devlet Bakanı Tüzmen Çin ile ticari ilişkilerde denge istedi

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, iki ülke arasındaki dış ticareti dengeye oturtmak için 150 işadamlarıyla Çin’e ticaret çıkarması yaptı. Tüzmen, Türkiye’nin bu yıl Çin’den 9 milyar dolar ithalatına karşın 650 milyon dolar ihracat yapacağını belirterek, bu sağlıksız ilişkinin devam edemeyeceğini söyledi.

Aralarında tekstil, inşaat, turizm, gıda, mermer, kimya, demir çelik ve otomotiv yan sanayisinin temsilcilerinin yer aldığı işadamlarıyma Çin’e giden Tüzmen, ilk olarak Şanghaylı ve Türk işadamlarının biraraya geldiği toplantıya katıldı.

DENGELİ VE YÜKSEK OLSUN:

Yaklaşık 200 Çinli işadamına konuşan Tüzmen, toplantıların iki ülke ticaretini daha dengeli ve daha yüksek hale getirmek için yapıldığını belirterek, "Karşılıklı yarar esasları dahilinde ortak çıkarlarımızın iyi tanımlanması ve buna yönelik stratejik politikaların uygulanması gerektiğine inanmaktayım. Görüşmelerin, ülkelerimizin sahip olduğu işbirliği potansiyeli ve sinerjiyi ortaya çıkarmak ve ayrıca ’Kazan kazan’ ilkesine dayalı ticari ve ekonomik işbirliğini oluşturmak yönünde büyük fırsat olduğunu düşünüyorum" dedi.

500 YIL ÖNCE:

500 yıl önce dünyanın en zengin ülkesinin Çin olduğunu hatırlatan Tüzmen, "500 sene sonra da yine en zengin ülke Çin olacak. Ama 350 sene evvel de biz dünyanın en zenginiydik. Bizim 150 yıl daha bekleyecek halimiz yok. Onun için beraber çalışmalıyız. Yaşarken görelim bunu" diye konuştu.

BİR SATIP ON ALIYORUZ:

Daha sonra Şanghay Belediye Başkanı Han Zheng’le görüşen Kürşad Tüzmen, "Biz bir satıyoruz on alıyoruz. Daha fazla ticaret hacmine ulaşmak istiyoruz ama bunun dengeli olmasını istiyoruz" diyerek, Çin’in AB’ye ulaşması için Türkiye’nin köprü olabileceğini, Türkiye’nin Asya’ya girmesi içinde Çin’in bir merkez olduğunu anlattı.

100’üncü yılda hedef 1 trilyon dolarlık ticaret

TÜRKİYE ve Çin’in İpekyolu’nun iki ucundaki yükselen güçler olduğunu söyleyen Kürşad Tüzmen, dış ticaret hacmimizin 200 milyar dolar olduğunu, Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümü olan 2023’de bunun 1 trilyon dolar olmasının öngörüldüğünü, Çin’in de en geç 25 yıla kadar dünya ticaretinin yüzde 15’ini tek başına yaparak en büyük ekonomi haline geleceğini söyledi. Çin’den ithalatımızın bu yıl 9 milyar doları bulacağını anlatan Tüzmen, en çok ithalat yaptığımız 4’üncü ülke olan Çin’e bu yıl ancak 650 milyon dolar ihracat yapılabileceğini vurguladı.

Kaynak:www.hurriyet.com.tr

Günün Önemli Haberleri