Zekatmatiği indir zekatını bul

Abone ol

Kafanız hiç karışmasın. Zekat hesabını zekatmatikle yapın. Nasıl mı?

Ziraat Bilimleri Doktoru, Bitki Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Ulukuş, malın değerine göre ne kadar zekat verilmesi gerektiğini hesaplayan ''zekatmatik'' adlı bir program geliştirdi.

Excel'de hazırlanmış bir ''Otomatik Zekat Hesaplama Tablosu'' şeklinde olan programın çalışması için bilgisayarda Excel veya Excel Viewer adlı programın kurulu olması gerekiyor.

Kurulumu ve kaldırması çok kolay olan küçük boyutlu bu dosya, kişinin mal varlığına göre yıllık ödemesi gereken zekat miktarını hesaplamak için tasarlanmış. Programı bilgisayarına yükleyen kişinin öncelikle değerler tablosunu güncellemesi gerekiyor.

Bunun için de değerler tablosunun hemen altında bulunan Merkez Bankasının ve İstanbul Altın Borsasının linklerini tıklamak yeterli. Böylece burada bulunan ve o günkü altın, gümüş, avro ve dolar rayiçleri tabloya otomatik olarak aktarılıyor.

Daha sonra mal varlığıyla birlikte alacak ve borçların da girilmesiyle çeşitli nisaplara göre verilmesi gereken zekat miktarı YTL, Cumhuriyet altını ve gram külçe altını cinsinden görülebiliyor. Program, ''www.bitkihekimi.net'' adlı siteden ücretsiz olarak indirilebiliyor.

RESMİ KAYITLARA GÖRE 40 BİN KİŞİ İNDİRDİ

Dr. İsmail Ulukuş, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, zekatmatiği ilk olarak kendi ihtiyacını gidermek için hazırladığını söyledi. Daha sonra halkın da bundan yararlanması için programı internette yayınladığını belirten Ulukuş, yaklaşık 3-4 sene önce internette yayınlanan programı, bugüne kadar yaklaşık 40 bin kişinin indirdiğini kaydetti. Ulukuş, mailler aracılığıyla programın tam olarak kaç kişiye ulaştığını ise tahmin edemediğini dile getirdi.

Günün Önemli Haberleri