Zarrab davasında flaş gelişme! Hakim yaptı yine yapacağını...

Abone ol

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Türkiye karşıtı Demokrasileri Savunma Vakfının iki üst düzey yöneticisi, Reza Zarrab-Hakan Atilla davasına "İran'a yaptırımlar konusunda" bilirkişi olarak eklendi.

ABD'de tutuklu yargılanan Reza Zarrab ve eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın gelecek hafta başlaması beklenen jürili duruşmalarına, Demokrasileri Savunma Vakfının (FDD) iki üst düzey yöneticisi bilirkişi olarak eklendi.

Mahkeme, 27 Kasım'daki jüri seçiminin hemen ardından başlayacak duruşmadan önce tarafların uzlaşmasını istediği 10 konuda anlaşmaya varılamaması üzerine, savcılığın ve savunma avukatlarının taleplerine ilişkin kararını açıkladı.

ATİLLA'NIN AVVUKATLARI İTİRAZ ETMİŞTİ

Buna göre, Zarrab ve Atilla'nın davasına bakan Hakim Richard Berman, savunma avukatlarının itirazlarını reddederek Washington merkezli düşünce kuruluşu FDD'nin Başkanı Mark Dubowitz ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Jonathan Schanzer'in "İran yaptırımları konusunda" bilirkişi olarak dinlenmesinin önünü açtı.

HEM İSRAİL'E YAKIN HEM BAE İLE İLİŞKİLİ

27 Kasım'dan sonra başlayacak jürili duruşmalarda "İran yaptırımları konusunda uzmanlıklarına başvurulacak" Dubowitz ile Schanzer'in geldiği FDD, hem İsrail'e olan yakınlığı hem son dönemdeki birçok etkinlikte adının Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile anılması hem de "Türkiye karşıtı söylemlerin" öne çıktığı bir merkez olarak dikkat çekiyor.

FDD'NİN BAĞIŞLARI SORGULANAMAYACAK

Aynı kararda Hakim Berman, savcılığın talebini kabul ederek, FDD'nin zaten kamuoyuna açık olan finansal kaynakları ve bağışçılarının dışındaki bağışlarının sorgulanmasına izin vermeyeceğini belirtti.

Her ne kadar yasal olarak FDD, tüm bağışçılarını ve finansal kaynaklarını kamuoyuna açıklamak zorunda olmasa da savcılığın bu konudaki ısrarlı yaklaşımı ve bu konuda ayrı bir başlık açması dikkati çekti. Bununla birlikte FDD'nin bağışçıları arasında Amerikalı milyarder ve İsrail destekçisi Sheldon Adelson gibi isimlerin olduğu kamuoyunca biliniyor.

KONGREDE KONUMLARI "AYRICALIKLI"

Bunlara ilaveten Washington'da birçok muhafazakar ve İran konusunda uzmanlaşmış düşünce kuruluşu ve uzman olmasına rağmen FDD yöneticilerinin, Kongredeki İran yaptırımlarıyla ilgili birçok oturuma davet edilmeleri de dikkatlerden kaçmadı.

Örneğin FDD yöneticilerinin 2014-2015 yılları boyunca Kongredeki 17 İran oturumuna davet edilmesine karşın, bütçesi ve hacmi FDD'den çok daha büyük bir başka muhafazakar düşünce kuruluşu Heritage Vakfı uzmanlarının hiç davet edilmemesi, kimi çevrelerde eleştirilere neden oldu.

"İRAN'LA NÜKLEER ANLAŞMA" ODAK NOKTASIYDI

Zarrab ve Atilla davasına bakan savcılığın "İran'a yaptırımlar" konusunda bilirkişi olarak önerdiği Dubowitz, esasen Amerikan kamuoyunda "İran'la nükleer anlaşmaya katı şekilde karşı olmasıyla" tanınan bir isim.

Anlaşmanın imzalandığı 2015 yılından itibaren gerek ABD medyasında gerekse Kongrede katıldığı oturumlarda İran'la nükleer anlaşmanın sona erdirilmesi gerektiğini anlatan Dubowitz, Tahran'da rejim değişikliği veya askeri harekat önerecek düzeyde İran karşıtı çizgisiyle tanınıyor.

Önceki Başkan Barack Obama'yı söz konusu anlaşmadan dolayı eleştiren Dubowitz'in, Donald Trump yönetiminin işbaşına gelmesiyle İran konusunda daha geniş bir alanda hareket etmeye başladığı belirtiliyor. 

TÜRKİYE KARŞITI SÖYLEMLERİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Öte yandan "Türkiye'nin İran'la ekonomik ilişkileri ve bu ilişkilerin yaptırımlarla ilgisi kapsamındaki bilgisi" nedeniyle bilirkişi olarak jürili duruşmalara katılması beklenen Jonathan Schanzer ise Türkiye karşıtı söylemlerin merkezinde yer aldığı makale ve yazılarıyla son dönemde öne çıktı.

Aynı zamanda Schanzer'in de üyesi olduğu "FDD-Türkiye Programını", 2003-2005 arasında ABD'nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Eric Edelman yürütüyor. Programda Schanzer'in yanı sıra 2011-2015 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili olan Aykan Erdemir, John Hannah ve Merve Tahiroğlu görev yapıyor.

Günün Önemli Haberleri