Zaman yazarından bomba iddia!

Abone ol

Demokratikleşme paketinin açıklanmasına günler kala hala içerisinde ne olduğu tam olarak bilinmiyor.

Demokratikleşme paketinden sürprizler çıkacağı söyleniyor. Hem kamuoyu, hem de muhalefet dört gözle açıklanacak bu paketi bekliyor.

Özellikle seçim barajı konusu en çok merak edilenlerden. Seçim barajı düşecek mi sorusu Ankara'yı esir alan sorulardan biri. Paketin içeriğine dair bilgi edindiğini söyleyen akademisyen ve yazarlar bugüne kadar paketten seçim barajına ilişkin bir sürpriz çıkmayacağını belirtmişlerdi. 

Zaman si yazarı Mustafa Ünal ise, seçim barajının düşeceğini yazıyor.

SON ŞEKLİ VERİLİYOR

‘Seçim sistemi’ konusunda bile kararsızlık vardı. Pakete ‘daraltılmış bölge’ sonradan girdi. Başlangıçta yoktu. Sadece daraltılmış bölge değil diğer seçim sistemleri masaya yatırıldı. Enine boyuna tartışıldı. Dar bölge dahil. Karar mı? Henüz son söz söylenmedi. Tüm yönleri ve alternatifleriyle birlikte değerlendirme devam ediyor. ‘Paket nihayet tamamlandı’ diyemiyoruz.

Ne zaman tamamlanacak? Bugüne kadar tahminler ve öngörüler boş çıktı. Yaz tatili başlamadan önce Meclis’e sevk edileceği en yetkili ağızlardan söylendi. Olmadı. İleri tarihe ertelendi. Bugün, yarın derken sonbaharı bulduk. Meclis’in açılmasına sayılı günler kaldı.Son rötuşlar için en az bir hafta daha beklemek gerekiyor. Önümüzdeki hafta sonu yüksek ihtimal. Meclis açılmadan önce açıklanması kesin gibi. 10 gün içinde kamuoyuna duyurulacağını söyleyebiliriz. İçerik meçhul ama usul belli. Bir basın toplantısıyla Başbakan Erdoğan açıklayacak. İzlenimim, açıklanacak içeriğin paketin nihai hali olmayacağı yönünde. Genel çerçeve çizilecek. Muhtevası paylaşılacak. Demokratikleşme paketine son şekli kamuoyundaki tartışmaların ışığında verilecek. Güçlü itirazların yapıldığı maddeler tekrar gözden geçirilecek, revize edilecek. Sokağın nabzına bakılacak.

YÜZDE 7'NİN ALTINDA OLACAK 

Yüzde 10 barajının kaderini de bu tartışmalar belirleyecek. AK Parti’nin ‘seçim sisteminin’ değişmesinden yana olduğu sır değil. Daraltılmış seçim bölgesi en güçlü seçenek. Bu sisteme göre seçim çevreleri büyüklüğüne göre 3-5 milletvekilliği bölgelere ayrılacak. Örneği var. Bu 1987 seçimlerinde uygulandı. Eğer kamuoyundan olumlu tepki gelir, seçim sistemi daraltılmış bölge yönünde değişirse yüzde 10 barajı düşecek. Kesin bir oran yok. Düşünülen yüzde 7’nin de altı. ‘Yüzde 5’ olabilir. Yüzde 10 barajı koalisyonlara karşı tedbir olarak konuldu. ‘Yönetimde istikrar’ amaçlandı.

Zaman içinde ise BDP ve türevi partilerin Meclis’e girmesini önlemeyi hedefledi. Sadece politik aktörler değil bürokratik devlet BDP’siz siyasi yapı istedi. BDP barajı delecek yollar buldu. Partinin ismi ve amblemiyle sandığa gitmedi, ‘bağımsız adayları’ Meclis’e taşıdı.


Günün Önemli Haberleri