Zaman Yazarı Hükümet giderek kazanıyor dedi

Abone ol

Zaman Gazetesi Yazarı Etyen Mahçupyan, "Her ne kadar Hizmet Hareketi haklı olsa da, toplum algısı böyle söylemiyor" diyerek İktidar'ın zaferini ilan etti.

İNTERNETHABER - Zaman Gazetesi Yazarı Etyen Mahçupyan, Hükümet-cemaat kavgasında, İktidar'ın zaferini ilan etti. 'Kavga ortasında basit sorular' diye yazan Mahçupyan, her ne kadar Hizmet Hareketi'ni haklı görse de, toplum algısının Başbakan ve kabinesinin yanında olduğunu, giderek de kazanmaya koştuklarını kaleme aldı.

Etyen Mahçupyan, "Herhangi bir meselede eğer kendinizi bir tarafın parçası olarak görmekteyseniz, durumu anlamaktan ziyade tarafların ve hemen her zaman ‘karşı’ tarafın söz ve davranışları üzerinde yoğunlaşırsınız" diye yazarak, objektif bir sonuca vardı. 

"AK PARTİ'YE SAHİP ÇIKILIYOR"
Yaşanan olayların toplumdaki algısına bakan Mahçupyan, iki sonuca vardı ve "Birincisi AKP tabanı dahil toplumun çoğunluğu yolsuzlukların varlığına, yargıya müdahale edildiğine, son HSYK düzenlemesinin demokratik zaaf içerdiğine inanıyor olsa da hükümete destek veriyor. İkincisi gerilimli ortam devam ettikçe toplumsal algıda ‘de facto’ yeni koalisyonlar oluşuyor ve aktörler bu görüntüyü değiştiremiyor" dedi.

TERSEN SORULARLA SONUCA...
Ardından tersten sorular soran Mahçupyan, "Acaba toplum Hizmet Hareketi’ni bu olayla birlikte nasıl algılamaya başladı? Eğer cevap istenildiği gibi değilse, acaba Hizmet Hareketi bu algıyı değiştirmek için ne yapabilir? Bu noktada ikinci gözleme geçersek, eğer söz konusu durum Hizmet Hareketi’nin İslami kitle dışında koalisyonlar yaptığı algısına neden oluyor ve hükümet de bunu kendi lehine kullanıyorsa, nasıl bir duruş böyle bir algıya set çekebilir?" diye merak etti, cevaplarını da kendi verdi.

"EVRENSELLİĞİMİZ YETMEZ Kİ"
Etyen Mahçupyan son olarak, "Eğer toplumsal algı lehinize bir doğrultu izlemiyorsa, ‘dövüş halinin’ karşı tarafın işine geldiği açıktır. Hele haklı olduğunuzu düşünüyorsanız, kavga uğruna giderek haksız duruma düşmenin pek de savunulabilir bir yanı olamaz. Sonuçta mücadelenin ortamı, kendiliğinden doğan kodları ve yarattığı atmosfer daima bir tarafın lehine çalışacaktır ve o taraf her zaman daha ‘haklı’ veya ‘doğru’ taraf da olmayabilir. Unutmamak lazım ki, böyle ortamlarda hakemlik son kertede topluma düşecektir. Toplumu ikna etmekte yetersiz veya taraflı kalan hiçbir ‘ilke’, ne denli ‘evrensel’ olursa olsun inşa edici olamaz" ifadelerini kullandı.
 

Etyen Mahçupyan'ın bütün yazıları için... 

Günün Önemli Haberleri