Zaman yazarı balkon fotoğrafını yazdı

Abone ol

Yazar Mümtazer Türköne, Başbakan Erdoğan’ın seçim gecesi verdiği balkon fotoğrafını yorumladı.

Zaman si yazarı , Başbakan Erdoğan'ın yolsuzluk iddialarıyla suçlanan aile fertlerini yanına alarak sandıktan çıkan sonuçlara dayanarak mesaj verdiğini yazdı. 

Yerel seçimlerden zaferle ayrılan Başbakan Erdoğan'ın balkona bu kez ailesiyle birlikte çıkması ne anlama geliyor? Konuşma kadar görüntü de medyada çok konuşuldu. Bugüne kadar balkona çıkmayan aile bireyleri neden Erdoğan'nın yanındaydı?

25 Aralık soruşturmasında adı geçen Bilal Erdoğan da oradaydı.  17 Aralık sürecinde iktidara sert eleştiriler yönelten Türköne, fotoğraftaki ayrıntıları kendi penceresinden analiz etti.

YOLSUZLUK MU DEDİNİZ BUYRUN CEVABI OLMALI

"Başbakan, partisinin genel merkez binasının balkonunda verdiği bu fotoğrafla adrese teslim bir mesaj göndermiş oluyor.

Önce toplu cevap: Erdoğan seçim sonuçlarını yolsuzluk iddialarını nakzeden bir delil olarak önümüze koyuyor. Kısaca bu fotoğrafın altına yazdığı cümle, “Yolsuzluk mu dediniz, buyrun cevabı” olmalı. Yolsuzluk ithamları karşısında “halk sandıkta karar verecek” tezini sıklıkla dile getirdiğini hatırlayınca, bu muhakeme şekli Erdoğan’ın siyaset yapma tarzına göre kendi içinde tutarlı görülebilir. Peki hayatın ve dünyanın yalın gerçekleri karşısında? Bu sorunun kendisi kadar yalın cevabının, zafer fotoğrafının içinde yer almasını bekleyemeyiz.

Fotoğraftaki ayrıntıların tamamı yolsuzluk soruşturmaları ile bağlantılı. Aile fertlerinin bu yolsuzluk gündemine karşı  duygusal bir tepki olarak fotoğrafta yer aldığı anlaşılıyor. Erdoğan verdiği siyasî mücadeleyi kişiselleştirmiş oluyor.

YANILTICI FOTOĞRAF

Peki doğru mu? AK Parti’yi yerel seçimlerde destekleyenler bu fotoğrafa mı oy verdiler?

“Halk şu mesajı verdi” diye, oy kullananların tamamını tek bir kişi varsayarak girişilen seçim yorumları basit olduğu kadar yanıltıcıdır. Can alıcı soru şu: Seçmen AK Parti’yi yolsuzluk soruşturmalarından aklamış oldu mu? Oy tablosu ile Başbakan’ın parti genel merkezinden verdiği fotoğraf arasında bir tutarlılık var mı?

Bu sorunun cevabı demokrasilerin en temel sorunu olan “temsil eden”le “temsil edilen” arasındaki farklılıkta yatıyor. Sizce kaç seçmen bu fotoğraf için AK Parti’ye oy verdi?"

Günün Önemli Haberleri