Zahid Akmana 5 yıl istendi!
Abone olRTÜK eski başkanının başındaki kara bulutlar iyice arttı. Bu kez Zahit Akman hakkında tam 5 yıl hapis cezası istendi.
Zahid Akman hakkında bir personelini yargı kararına rağmen göreve iade etmediği için dava açılmıştı. Akman için 5 yıl hapis istendi!
Bu davanın Zahid Akman'ın da adının geçtiği Deniz Feneri davasıyla alakası yok.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun ve eski Başkanı Zahid Akman'ın da arasında bulunduğu 3'ü eski 9 RTÜK üyesinin ''yoğun kasıt altında ve birden fazla görevi kötüye kullanmak'' suçundan 1 yıl 3'er aydan 5 yıl 3'er aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.
RTÜK Uzman Denetçiliği görevinde bulunan Cengiz Özdiker'in suç duyurusu üzerine, toplam 14 sanık hakkında, ''idari yargı kararlarını uygulamamak suretiyle görevi kötüye kullandıkları'' iddiasıyla açılan davanın görülmesine Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edildi.
Duruşmaya, eski RTÜK Başkanı Aykut Zahid Akman ile RTÜK Üyeleri Taha Yücel, Abdulvahap Darendeli ve Mehmet Dadak'ın da arasında yer aldığı bazı sanıklar, şikayetçi Cengiz Özdiker ve tarafların avukatları katıldı.
Akman ve Yücel, davada durma kararı verilmesinden önceki savunmalarını tekrarladığını bildirdi.
Sanık Darendeli'nin avukatı Mehmet Sağlam ise müvekkili hakkındaki yargılama izninin Başbakanlık iznine bağlanmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, bu konunun Anayasa Mahkemesine götürülmesini, yargılamanın da bu süre içinde bekletilmesini istedi.
9 SANIK HAKKINDA HAPİS TALEBİ
Esas hakkındaki görüşünü veren Cumhuriyet Savcısı Halil Acıoğlu, eski RTÜK Başkanı olan ve halen üye olarak görev yapan Aykut Zahid Akman ile RTÜK Başkanı Davut Dursun, Başkan Vekili İlhan Yerlikaya, üyeler Abdulvahap Darendeli, Taha Yücel, Mehmet Dadak ile eski üyeler Şaban Sevinç, Arif Merdol ve Paşa Yaşar'ın, ''alınan mahkeme kararlarını defaten yerine getirmeyerek, keyfiyet ve yoğun kast derecesinde uygulamalar yapıp, müştekinin mağduriyetine yol açtıklarını, müşteki lehine hiçbir mahkeme kararını uygulamadıklarını'' ifade etti.
Savcı Acıoğlu, sanıkların, ''yoğun kasıt altında ve birden fazla görevi kötüye kullanmak'' suçundan 1 yıl 3'er aydan 5 yıl 3'er aya kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.
RTÜK bürokratları Özgün Sezen, Şeref Ataklı, Mehmet Nuri Erikel, Lütfettin Mesutgul, Ahmet Batum hakkında ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan kamu davası açıldığını anımsatan Savcı Acıoğlu, RTÜK bürokratı olarak yardımcı hizmetlerde görev yapan bu sanıkların, üst kurulun aldığı kararları uygulamakla sorumlu bulundukları anlaşıldığından, beraatlerini istedi.
''RESMİ EVRAKTA SAHTECİLİK'' İDDİASI
Savcı Acıoğlu, ayrıca üst kurulun 20 Nisan 2006'daki oturumunda, müşteki Özdiker'in atamasına ilişkin bir kararda Akman'ın karşı oyu olmadığı halde, sanık Darendeli'nin dosyaya sunduğu belgede yazılı olan muhalefet şerhinin altında, Akman'ın da imzasının bulunduğunun, asıl ve sunulmuş belgelerden anlaşıldığını ifade etti. Acıoğlu, bu sebeple ''Akman hakkında, resmi evrakta sahtecilik suçunu işlediği anlaşıldığından, hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulmasını'' talep etti.
Söz alan Akman, yılda yaklaşık 70 toplantı yaptıklarını, her toplantıda 30-40 karar aldıklarını belirterek, bu kararların önemli kısmının idari yargıya açık olduğunu, bu yönde davaların da açıldığını kaydetti. Yargı kararlarını uygulama konusunda hassas olduklarını söyleyen Akman, ''Bu iddia bizi son derece üzdü'' dedi.
Arif Merdol'un avukatı Erdal Merdol ise müvekkilinin sadece bir atamaya ilişkin olumlu oy kullandığını bildirerek, bir başka atamaya ilişkin olumlu oyu Danıştay kararı doğrultusunda verdiğini söyledi.
Sanıklar ve avukatları, savunmalarını hazırlamak için süre talep etti.
Yargıç Ali Erkılınç, sanık Darendeli'nin avukatının Anayasa'ya aykırılık isteminin reddedildiğini belirtti. Sanıklar ve avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre veren Erkılınç, duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
Görevden alınmasının ardından iade davası açan eski RTÜK Daire Başkanı Özdiker'in, açtığı davalara ilişkin ''yargı kararlarının uygulanmadığı'' gerekçesiyle RTÜK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine başlatılan soruşturma sonucu sanıklar hakkında iddianame hazırlanmıştı.
İddianamede, sanıkların ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan 1'er yıldan 5 yıl 3'er aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.