Yüzyılın hastalığı AIDS tarihe karışacak!

Abone ol

Araştırmacılar yüzyılın hastalığı AIDS'le ilgili çok önemli bir gen yapısını üretmeyi başardı. Hastalık tarihe karışacak.

Cenevre Üniversitesinden araştırmacılar, Güney Amerika'da yaşayan bir maymunda bulunan ve AİDS'e karşı etkin olduğu düşünülen bir gen yapısını üretmeyi başardı.

Araştırmacılar, bu keşfin AİDS'e karşı yeni tedavi yollarını açabileceğini belirtti.

Columbia Üniversitesinden bir grup Amerikalı bilim adamanın 2004'te bu maymun türünde keşfettiği bu genin, AIDS virüsüne direnç gösteren bir protein üretmeyi sağladığı açıklandı.

Cenevre Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, iki insan geninin birleşimine denk olduğunu anladıktan sonra bu geni yapay olarak yeniden üretti. Araştırmacılar, daha sonra bu yeni birleşik geni insan kan hücrelerinde yaşatmayı başardı.

Araştırmacılar, bu geni, insanla aynı karakteristik bağışıklığa sahip bir "transjenik" fareye nakletti ve elde ettikleri bu genin, virüse karşı, bu maymunda bulunan orijinal genle aynı önleyici etkiyi gösterdiğini fark etti.

Cenevre Üniversitesinden Profesör Jeremy Luban, "elde ettikleri bu genin AİDS ilaçlarına bir alternatif olarak kullanılabileceğini" belirtti.

Araştırmacı ekibinin başkanı olan Luban, "bu genin HIV'e karşı tedavi amaçlı gen olarak kullanılabileceğini ve virüs bulaşmış insanlara nakledilebileceğini" kaydetti.

Bu geni 2004'de keşfeden ekibin de başkanı olan Luban, bu genin AİDS virüsünü nasıl bloke ettiğini araştırmayı da öngördüklerini söyledi.

Günün Önemli Haberleri