Yurtdışından itidal çağrıları
Abone olAkçakale'de beş kişinin top ateşi sonucu ölmesiyle artan Türkiye-Suriye gerilimini değerlendiren yabancı yetkililer itidal çağrısında bulundu.
Suriye'den Türkiye'ye açılan ve beş kişinin ölümüne neden olan top ateşi sonrası çeşitli ülke ve kurumlardan da tepkiler geliyor.
Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Akçakale'de beş kişinin ölümüne neden olan top ateşinden dolayı Suriye'yi kınarken, her iki tarafı da itidale çağırdı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise Türkiye ve Suriye arasındaki gerilimi tartışmak için günün ilerleyen saatlerinde toplanacak.
Almanya: 'Türkiye'nin yanındayız'
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Beşar Esad rejiminin, komşu ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermesini istedi.
Berlin'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Westerwelle, "NATO müttefikleri, Türkiye-Suriye sınırında yükselen gerilime dengeli ve birlik içinde yaklaşılması gerektiği konusunda hemfikir." dedi. Alman Dışişleri Bakanı ayrıca, ülkesinin müteffiği Türkiye'nin yanında olduğundan şüphe duyulamayacağını ekledi.
'Bu tür olaylar tekrarlanmayacak'
Muhaliflere karşı Suriye devlet başkanı Beşar Esad'ı destekleyen Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise aynı konuyu resmi bir ziyarette bulunduğu Pakistan'da açtı.
Suriye'den gelen top atışından sonra Türk sivillerinin ölmesinin kendisini dehşete düşürdüğünü belirten Lavrov, Suriye'deki makamlarla iletişime geçtiğini açıkladı.
Rus Dışişleri Bakanı, "Suriye bu meseleyi soruşturacağı, ve bu tür bir olayın bir daha tekrarlanmayacağı doğrultusunda bize garanti verdi." dedi.
NATO'dan kınama
Türkiye'ye top ateşi açılmasından dolayı Suriye'yi kınayan NATO, bunun uluslararası kanun ihlali olduğunu söyledi.
Örgüt yaptığı açıklamada, NATO üyesi olan Türkiye'ye yönelik tüm şiddet eylemlerine hemen durdurulmasını istedi.
İngiltere: 'Türkiye haklı ama gerilim tırmanmamalı'
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye'nin, iç çatışmalarını bölgedeki diğer ülkelere sıçratmaması gerektiğini söyledi.
Hague, "Önemli olan şey, Suriye hükümetinin böyle bir olayın tekrar etmemesini sağlamasıdır. Böylece Türkiye veya diğer ülkelerle sınırda gerilimin artmasının önüne geçilebilir." dedi.
Hague ayrıca, gelişmelerin Suriye'deki durumun daha devam etmesinin uluslararası barış ve güvenliğe tehlike oluşturduğunu kanıtladığını belirtti.
İngiliz Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin tepkisinin haklı olduğunu ama gerilimin daha fazla tırmandırılmaması gerektiğini söyledi ve ekledi: "Suriye'de acilen bir geçici hükümete ve barışçıl bir çözüme ihtiyaç var."