Yurtdışında 3-5 milyar dolara şirket alan Türk şirketler hangisi?

Abone ol

İşadamlarının yurtdışına para kaçırdığı iddiaları gündemdeki yerini korurken Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten bomba bir iddia geldi... Şimşek, "İsim vermek istemiyorum ama bazı şirketler 3-5 milyar dolara yurt dışından şirket almış" dedi.

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet borç yapılandırmalarıyla ilgili soruya cevap verirken "İsim vermek istemiyorum ama bazı şirketler 3-5 milyar dolara yurt dışından şirket almış" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz haftalarda "Yurtdışına para kaçıranlar olduğunu duyuyoruz" diyerek o isimleri uyarmıştı.
 
İSİM VERMEK İSTEMİYORUM AMA... Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, borç yapılandırması isteyen şirketlerle ilgili bir soru üzerine "İsim vermek istemiyorum ama bazı şirketler 3-5 milyar dolara yurt dışından şirket almış" dedi ancak o firmaların hangileri olduğunu açıklamadı.

YAPILANDIRMALAR DOĞALDIR... "Yapılandırmalar doğaldır. Önemli olan bunların daha iyi yönetilmesidir" diyen Şimşek, "Bahsedilen firmalar borçlarını ödeyebiliyorlar. Şu anda toplam yapılandırılan kredilerin, toplam krediler içindeki payı yüzde 3.8. Bankacılık sektörünün sermaye yapısı güçlü, karlılığı makul" dedi. İşte Şimşek'in açıklamalarından satır başları...

TÜSİAD İLE YAPILAN GÖRÜŞME... Dün görüşme iyi geçti. Güzel bir istişare toplantısı oldu. Başbakanımız daha çok dinlediler soruları yanıtladılar. Bir takım sorunların orta vadeli çözümüne ilişkin sorular geldi. Genel çerçeve bu. Ülkemizin başarıları ortada. Aksayan taraflar da var. Fiyat istikrarı, enflasyonun kontrol altına alınması gibi. Reform çerçevesine ilişkin bir takım değerlendirmeler vardı.

BÜYÜME RAKAMLARI... Şimdi bu çeyrek üzerine yorum yapabiliriz. Yatırımlar bir süre durağandı. Şimdi hızlanmış bu en önemli kısmı. Büyüme kapsayıcı ise bu sağlıklı bir büyümedir. 2003-2017 arası ortalama ortalama 5.7 büyüdük. Türkiye 1927-2017 yılı arasında ortalama 4.7 yerine 5.7 büyüseydi Türkiye’nin ekonomisi 2.6 kat daha fazla olacaktı. Reel olarak dünya ekonomisi 170’e çıkmış. Türkiye ekonomisi 231’e çıkmış. Nereden bakarsanız bakın önemli bir büyüme var.

TÜRKİYE İNŞAAT İLE Mİ BÜYÜDÜ?.. Türkiye inşaatla mı büyüdü? 2002 sonundan itibaren 2003 2017 döneminde inşaat sektörünün GSYH içindeki payı nedir diye baktığımızda şimdi üretim içinde bütün katma değer içerisinde inşaatın payı AK Parti döneminde yüzde 7.9. Burada OECD ne kadar derseniz yüzde 5.9. 2002 sonrasında milli gelir içindeki payı yüzde 7’nin altında. Yüzde 93’ü inşaatın dışındaki alanlar. Üretim açısında baktığın zaman madencilik tarım hepsi büyümüş.

ENFLASYON RAKAMLARI... Son bir kaç yıldır Türkiye’nin başına gelmeyen felaket kalmadı. Bunlar Türkiye algısına olumsuz yansıdı ve fon akışı aksadı. Lirada bir değer kaybı var. En son açıklanan enflasyon yüzde 12.2. Bu enflasyonun 4 puanı liradaki değer kaybı bundan ve petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Liranın bu dönemi atlatması için desteğe ihtiyacı vardı.

‘OHAL’İ İNŞALLAH KALDIRACAĞIZ’... Bu adımları attık. Türkiye’ye fonu bir kaç türlü çekebiliyorsunuz.Türkiye’de yaşadığımız travmaların etkisi yok desem doğru olmaz. Doğrudan yatırımlar azaldı. Yatırım ortamı reformu yaptık. OHAL’i inşallah kaldıracağız.

DAHA ERKEN TEDBİR ALMALIYDIK GEÇ KALDIK... Sıcak parada getiri lazım. Merkez Bankası politika faizini yukarı çıktı yani liraya destek oldu. Ben de doğrusu proaktif olmayı daha erken öngörüp gereken tedbirleri almalıydık. Ekonomide geç de olsa doğru adım attık ABD dolaşımda olan doları geri çekiyor.

Günün Önemli Haberleri