Yurtdışına kaçırılan kültür varlıkları için yardım istedi
Abone olKültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, dünya arkeologlarına seslenerek, “Yasadışı olarak çıkarılmış bulunan kültürel varlıklarımızın iadesi içi...
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, dünya arkeologlarına seslenerek, “Yasadışı olarak çıkarılmış bulunan kültürel varlıklarımızın iadesi için siz değerli bilim insanlarının bizi anlamanızı ve kuvvetle desteklemesini arzu ediyoruz” dedi.
İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlenen Avrupa Arkeologlar Birliği’nin 20. Yıllık Kongresi’nin açılışına katılan Bakan Çelik, Türkiye’den yurt dışına yasadışı yollarla çıkarılan kültürel varlıkların iadesi konusunda dünya arkeologlarından yardım istedi. Her yıl başka bir Avrupa ülkesinde düzenlenen ve yeni kuramların geliştirilmesi, tartışılması, sorunlara çözüm aranmasında ‘açık forum’ niteliği taşıyan kongrenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’de 1931 yılında Türk Tarih Kurumu ve 1934 İstanbul üniversitesi Türk Arkeoloji Entütisi ile ciddi anlamda başlayan arkeolojik çalışmaların, bugün 40’tan fazla üniversitede ve 60’dan fazla bölümde akademik olarak devam ettiğini ifade etti. Bakan Çelik şunları kaydetti:
“Diğer yandan yerli ve yabancı bilim insanları tarafından çok sayıda kazı restorasyon ve yüzey araştırması yapılmakta yeni ve gelişmiş tekniklerle bir çok bilgi ve bulgu, bilim dünyasının hizmetine sunulmaktadır. Bakanlığımız, insanlığın ortak mirasına sahip çıkmak bilinciyle arkeolojik çalışmalara destek vermektedir. Bu çerçevede 13 farklı ülkeden 60’a yakın yabancı ve 200’ün üzerinde Türk bilim heyeti tarafından Anadolu’nun muhtelif yerlerinde arkeolojik kazı ve araştırmalar yürütülmektedir. 2013 yılı sonu itibariyle bakanlığımızca bu çalışmalara sağlanan toplam yıllık mali destek yaklaşık 43 milyon lira seviyesine ulaşmıştır. Amacımız topraklarımızdaki kültürel zenginlikleri kendimize saklamak değil, bütün dünya ile paylaşmaktır. Bu bağlamda bugün adeta bir açık hava müzesi olan Türkiye’de kültür ve uygarlığı bir sistem içerisinde örneklenerek sergilenen yerler olan müzelerimizin sayısı 388’i, çevre düzenlemeleri yapılarak ziyarete açılan ören yeri sayısı ise 136’yı bulmuştur.”
Yasadışı yollar üzerinden yurtdışında kaçırılan kültür varlıklarına da değinen Kültür ve Turizm Bakanı, “Bir diğer önemli husus; yurtdışında bulunan ve yasadışı olarak ülkemiz dışına çıkarılan kültür varlıklarımızın iadesi konusudur. Biz ülkemiz coğrafyasında bulunan, her döneme ait kültür varlıklarını sadece Anadolu’nun değil, tüm dünyanın ve tüm dünya insanlarının ortak değeri olarak kabul ediyoruz. Kültürel her bir obje esas var olduğu, yapıldığı ve kullanıldığı ortam içerisinde bulunduğu zaman özel anlamına kavuşacaktır. Bu açıdan biz sadece ülkemizden yasadışı olarak çıkarılmış bulunan kültürel varlıklarımızın iadesi için siz değerli bilim insanlarının bizi anlamanızı ve kuvvetle desteklemesini arzu ediyoruz” diye çağrıda bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in açılışına katıldığı kongre, 4 gün sürecek. Her yıl başka bir Avrupa ülkesinde düzenlenen ve yeni kuramların geliştirilmesi, tartışılması, sorunlara çözüm aranmasında ‘açık forum’ niteliği taşıyan kongre, 14 Eylül’de sona erecek.
(İHA)