Yürek yakan hikayeler

Abone ol

Göçen maden ocağından geriye göz yaşı kaldı.. İçlerinde iki kişi vardı ki onların dramı yürekleri yaktı.

Balıkesir Odaköy"deki kömür ocağında, yerin 700 metre altındaki galeride önceki gece meydana gelen grizu patlamasında 17 işçi yaşamını yitirdi, 7 işçi yaralandı.

Evli ve bir çocuk babası olan İsmail Arslantaş ile 19 yaşındaki Salih Evcimen"in ocakta işbaşı yaptıkları ilk gün kazaya kurban gittikleri ortaya çıktı. Madencilerin günlük yevmiyelerinin 15 YTL olduğu belirtildi.

BALIKESİR"in Dursunbey İlçesi"ne bağlı Odaköy"de Şentaş Madencilik"e ait kömür ocağında, yerin 700 metre altında meydana gelen grizu faciasında 17 işçi yaşamını yitirdi, 7 işçi yaralandı. Yaralılardan İbrahim Demirbaş, olayı "Biz çalışırken çok ani, kulakları sağır edecek bir patlama oldu. Göz gözü görmez oldu. Biz yan galerideydik, kendimizi zor kurtardık. Ne yazık ki arkadaşlarımızı kurtaramadık" diye anlattı.

NEDENİ DİNAMİT Mİ

Yerin yaklaşık 700 metre altında meydana gelen patlama sırasında ocakta, ancak başka bir galeride olduğunu belirten maden mühendisi 27 yaşındaki Ramazan Mete ise şunları anlattı:

"Hem mühendisler, hem işçilerin elinde gaz ölçüm cihazı var. Havalandırma otomatik olarak devreye girer. Ancak garanti olsun diye biz de zaman zaman havalandırırdık. Önce patlama sesi geldi. Sonra her tarafı toz bulutu kapladı. Gittiğimizde bazı işçiler toprağın altında, bazıları dışarıdaydı. Metan gazı lokal gelişir. Patlaması için küçük bir kıvılcım bile yeterlidir. Dinamit patlatılması sırasında çıkan kıvılcım, grizu faciasına yol açmış olabilir. Tam olarak nedenini bilmiyoruz."

Bu tabuta nasıl sığdın

Dursunbey"e bağlı Odaköy"deki kömür ocağında meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 17 işçiden 15"inin cenazesi, Dursunbey Camii"nde cuma namazının ardından kılınan cenaze namazıyla kaldırıldı. Törende eşlerin, annelerin, babaların gözyaşları dinmek bilmedi. Faciada yaşamını yitiren Özcan Bayram"ın 2 yıllık eşi Meryem Bayram, "Yerlere göklere sığmayan Özcanım, bu tabuta nasıl sığdın" diyerek eşinin tabutuna sarılıp ağladı.

Ölenlerin kimlikleri

GRİZU faciasında ölen işçilerin 6"sının Kavacık, 4"ünün Delice, 2"sinin Hamzacık, 2"sinin Odaköy, 2"sinin Süleler"den, birinin ise Mıcırlar Köyü"nden olduğu belirtildi. Ölen işçilerin adları ve köyleri şöyle:

Adil Kuyucu, Muzaffer Aydın, Halil Erdem, Ramazan Turhan, Ahmet Avcı, İdris Gülenç (Kavacık), Osman Afacan, İsmail Altıntaş, Salih Evcimen, Ramazan İnci(Delice), Fehmi Karaca, Ali İnce (Odaköy), Sadettin Eryılmaz, Özcan Bayram (Hamzacık), Ahmet Güneş, Timuçin Kaya (Süleler) ve Nuri Akça(Mıcırlar).

Günün Önemli Haberleri