Yunanlar kemer sıkmaya devam edecek
Abone olYunanistan, AB ve IMF'den tahsis edilen kredinin yeni dilimini alabilmek için kemer sıkma önlemlerini parlamentoda onaylandı.
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın, 16 Kasım'da
nakit rezervinin tükeneceğini belirttiği ülkesinin AB ve IMF'den
tahsis edilen kredinin 31,5 milyar euroluk yeni dilimini alabilmesi
için gereken 13,5 milyar euro'luk kemer sıkma önlemleri
parlamentoda onaylandı.
Kemer sıkma önlemlerini içeren 600 sayfalık 2013-2016 Orta Vadeli Mali Strateji Programı, 300 sandalyeli parlamentoda 153 oyla kabul edildi.
Önlemler parlamentoda sadece birkaç oy farkla kabul edilirken koalisyon partilerinden karşı oy kullanan milletvekilleri aynı anda parti başkanları tarafından parlamento gruplarından ihraç edildi.
Pakete 18 milletvekili boş, 128 milletvekili, "Hayır" oyu kullandı. Muhalefet partilerine üye milletvekilleri, "Hayır" oyu verirken, 16 milletvekiliyle hükümetin küçük ortağı olan Demokratik Sol Parti (DİMAR) milletvekillerinin çoğu, işgücü reformlarına karşı oldukları gerekçesiyle oylamada sadece "Burada" diyerek "Boş oy" kullandı.
İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nden bir boş oy
kullanılırken, koalisyonun üçüncü ortağı PASOK'tan da 6
milletvekili "Boş" veya "Hayır" oyu verdi.
Oy verme işlemi tamamlanır tamamlanmaz Başbakan Samaras, boş oy kullanan Yeni Demokrasi Partisi milletvekili Yorgos Kasapidis'in, parlamento grubundan ihraç edildiğini bildirdi.
PASOK lideri Evangelos Venizelos da oylamada "Hayır" veya "Boş oy" kullanan 6 PASOK milletvekilinin ihraç edildiğini duyurdu.
"BUNLAR SON ÖNLEMLER"
Başbakan Samaras, oylama öncesi parlamentoda yaptığı konuşmada, "Alınan önlemlerin son önlemler olduğunu" vurguladı. Samaras, alınan önlemlerin çoğunun adaletsiz olduğunu bildiklerini ancak başka çarelerinin de bulunmadığını ifade etti.
Samaras, oylamanın euroda kalmak ya da drahmiye dönmek arasında olacağına değinerek, son 37 yılın en zor dönemecinde bulunduklarına dikkati çekti.
Bu önlemlerin çok daha önce alınması gerektiğini belirten Samaras, bir halkın, kurtulması için kendisinin de bunu istemesinin önemine işaret ederek, "Kendimizi aldatmayalım. Son üç yıldır piyasaların dışındayız. Alacağımız kredinin sadece yüzde 10'u, kreditörlere gidecek. Bu düzenlemelerin geçmesiyle Yunanistan'da devrim ve yeniden doğuş meydana gelecek" diye konuştu.
Bu arada, parlamento çalışanlarının 5 saatlik iş bırakma eylemine gitmesi üzerine Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, söz konusu personelin yıllık ödemelerinde kesinti öngören düzenlemeyi geri aldığını açıkladı.
Yeni önlemler ücret ve emekli maaşlarında kesintilerle yeni vergi artışlarını içeriyor. Savunma harcamalarında kesintiler ve sağlık sektöründe yeni düzenlemeler getiren önlemler arasında emeklilik yaşının 65'ten 67'ye çıkarılması, kamuda işten çıkarmaları kolaylaştıran maddeler de bulunuyor.
PARLEMANTO DIŞINDA PROTESTO VE ÇATIŞMALAR
Parlamentodaki tartışmalar sırasında kemer sıkma önlemlerine tepkili onbinlerce kişi, parlamento binası önünde gösteri düzenledi.
Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (GSEE) çağrısıyla başlatılan 48 saatlik genel grev çerçevesinde, kemer sıkma politikalarına tepki gösteren Yunanlar, hükümet ve kemer sıkma önlemleri aleyhinde slogan atarak, tedbirlerin onaylanmamasını istedi.
Yunan bayrakları açan ve Yunanistan Milli Marşı'nı da söyleyen göstericilere, ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) milletvekilleri de katılarak, parlamento önüne hükümete atfen, "Ülkeyi mahvettiniz, şimdi hemen gidin" yazılı pankart astı.
Gösteriler sırasında polis barikatını aşmak isteyen göstericilere polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Göstericilerin arasından ayrılan, kendilerini "Anarşist" olarak tanımlayan maskeli grupların parlamento ve bakanlıkları koruyan polislere taş ve molotofkokteylleriyle saldırması üzerine polis ses ve gaz bombalarıyla yanıt verdi.
Otobüs durakları ve bir bilet satış kulübesini yakan, bazı iş yerlerine zarar veren maskeli gruplarla polis arasındaki çatışmalar caddelerde bir süre daha devam etti.
Öte yandan, Yunan polisi göstericileri parlamento ve bakanlıkların bulunduğu Sintagma Meydanı'ndan dağıtmak için ilk kez su panzerleri kullandı ve tazyikli suyla müdahale etti.
Gazdan etkilenen ve yaralanan birkaç kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı. Olaylarda 7 polisin yaralandığı, 103 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.
GSEE ve ADEDY'den yapılan açıklamalarda, 2013 bütçesinin parlamentoda oylanacağı pazar günü benzer gösteriler düzenleneceği bildirildi.