Yunanistan’ın dönem başkanlığı bir fırsat

Abone ol

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Yunanistan’ın dönem başkanlığını önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Bu süreçte karşılıklı güv...

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Yunanistan’ın dönem başkanlığını önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Bu süreçte karşılıklı güvene dayalı adımlar atılacağını düşünüyoruz. Zaten Yunanistan en başından beri Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine destek verdi” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, TGRT Haber Kanalı’nda yayınlanan “Ankara’nın Gündemi” programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelerinin durduğu iddialarına, “Avrupa Birliği’nin Türkiye ile müzakerelerinin durduğu söylentilerini hem hayretle izliyoruz hem de gülüyoruz. Avrupa Birliği Türkiye ile müzakereleri niye durdursun? Avrupa Birliği gerçekleri görmeye başladı. Daha fazla demokrasi istiyoruz ve onlarla beraber yola devam edeceğiz. Başbakanımız da reformlara ve Avrupa Birliği’ne ne kadar önem verdiğimizin altını çiziyor” şeklinde cevap verdi.
Avrupa Birliği Bakanlığı görevine şanslı bir dönemde geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Aslında ben Egemen Bey gibi zorlu bir dönemde değil şanslı bir dönemde göreve geldim. Pozitif bir gündemin olduğu ve belli bir ivme yakaladığımız bir dönemdeyiz. Bu ivmeyi devam ettirmek için bu güne kadar üzerimize düşen her şeyi yaptık. Kriterleri yerine getirmeye çalışıyor ve sürekli reformlar yapıyoruz. Reform devam eden bir süreçtir. Demokrasi de reform demektir. Bunların hepsi birbiriyle ilintilidir. O yüzden Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin çok iyi noktaya geleceğini düşünürken böylesine gerçek dışı bilgileri yaymaya çalışmak da son günlerde yaşanan operasyonların bir parçası olsa gerek” şeklinde konuştu.

“ANAYASA KONUSUNDA VENEDİK KOMİSYONU İLE İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR”
Çavuşoğlu, yargıda yapılan reformlara rağmen aksaklıkların devam ettiğini kaydetti. Yeni ve sivil bir anayasanın hazırlanması için hükümetin yaptığı fedakarlıklara rağmen muhalefetin uzlaşmaz tavırlar sergilediğini belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Avrupa Birliği, Türkiye’nin yargıda yaptığı reformlardan duyduğu memnuniyeti bütün raporlarında belirtti. Bu güne kadar yaptığımız yargı reformları adeta bir sessiz devrim niteliğindedir. Fakat uygulamaya baktığımız zaman aksaklıkları görüyoruz. Hala Türkiye’nin yargı konusunda atması gereken adımlar var ve bu adımları da atmaya çalışıyoruz. Anayasanın yapılamamasının sorumlusu da biz değiliz. Herkesin bildiği gibi biz anayasa yapma konusunda her türlü fedakarlığı yaptık. Biz gerçekten sivil bir anayasa yapmayı çok istiyoruz. Tek başımıza sandalye sayımız da buna yetmiyor. Ama bu konuda muhalefetle her türlü işbirliği zemini arandı. Çaba da sarf ettik, fedakarlık da yaptık ve yine de aynı tutumun içindeyiz. Ben şahsen muhalefet yanaşmasa bile bir anayasa taslağının Meclis’e getirilmesinden yanayım. Bu konuda Venedik Komisyonu ile beraber işbirliği de yapılabilir. O zaman içeride ve dışarıda bunun meşruluğu da tartışılmaz. Bunu bir gurur meselesi yapmamak lazım. Dışarıdan bir görüş almak yanlış bir tutum değil. Norveç gibi ülkeler bile seçim kanununda bir değişiklik yapacağı zaman tasarıyı Venedik Komisyonu’na gönderip görüş alıyor. Tabi her yasayı oraya göndermemiz mümkün değil ama önemli yasalarda özellikle anayasa konusunda, muhalefet de yanaşmıyorsa böyle bir yol izlenebilir.”

“YUNANİSTAN’IN DÖNEM BAŞKANLIĞINI ÖNEMLİ BİR FIRSAT OLARAK GÖRÜYORUZ”
Bakan Çavuşoğlu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki vizelerin kalkması gerektiğini vurgulayarak, vize serbestliğinin Avrupa Birliği vatandaşlarının daha çok işine yarayabileceğini ifade etti. Birlik ülkelerinde yaşayan bazı Türk vatandaşlarının Türkiye’ye dönme isteklerine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Vize serbestliği ve geri kabul anlaşmaları, 3 buçuk yıl sonra yürürlüğe girdiğini varsayarsak, belki de Avrupa Birliği vatandaşlarının daha çok işine gelecek. Çünkü, bugün Avrupa Birliği ülkelerindeki krizlerden dolayı Türkiye’ye dönmek isteyen çok sayıda vatandaşımız ve soydaşımız var. Bugün dönem başkanlığını üslenen Yunanistan vatandaşlarının kaç tanesinin İstanbul’da çalıştığını, kaç tane Roman’ın, kaç tane Bulgar’ın Türkiye’de çalıştığını hepimiz biliyoruz” diye konuştu.
Yunanistan’ın bugüne kadar Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiğini belirten Çavuşoğlu, “Yunanistan’ın dönem başkanlığını önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Bu süreçte karşılıklı güvene dayalı adımlar atılacağını düşünüyoruz. Zaten Yunanistan en başından beri Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine destek verdi. Tabi eleştiriler olabilir, Kıbrıs bahane edilebilir ama Kıbrıs sorunundan bağımsız olarak Yunanistan’ın tam destek verdiğini görüyoruz. Yunanistan ile yaşadığımız birtakım sorunların bu sürece engel olacağını düşünenler var. Fakat ben böyle düşünmüyorum. Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimizin Yunanistan’ın dönem başkanlığında daha iyi olacağına yürekten inanıyorum. Zaten yarın Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi misafirimiz olacak. Kendisiyle de bu konuları değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.
Türk halkının AB üyeliğine verdiği desteğin sürecin gidişatına göre değiştiğini belirten Çavuşoğlu, “En son yapılan ankette Türk halkının Avrupa Birliği’ne üyelik isteği yüzde 50’nin biraz altında görünüyor. Bu desteğin düşmesinin değişik sebepleri var. Sürecin zor olması, bir dosyanın 3 buçuk yıl açılmaması, bazı negatif söylemler, Avrupa Birliği’ndeki mali kriz bu sebepler arasında. Yani vatandaşlarımızın bu konudaki tavrı biraz da sürece bağlı olarak değişim gösteriyor. Süreç pozitif giderse vatandaşlarımızın desteği artar” dedi.

“BAKAN OLDUĞUMU YOLDA ÖĞRENDİM”
Yeni kurulacak kabinede bakan olarak görev alacağını eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ı ziyaret etmeye giderken öğrendiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Bakan olduğumu radyodan öğrendim. Başbakan’ın açıklama yaptığı saatlerde yoldaydım. Egemen Bey’in bakan olmayacağını öğrenince kendisini ziyaret etmek istedim. Tabi bu arada medyada çok farklı söylentiler oldu. Başbakanımız öncesinde beni aramadı. Yolda Egemen Bey’e sohbet edip, gelişmeleri değerlendirelim diye giderken Başbakanımız Bakanlar Kurulu’nu açıklamaya başladı. Ben de o vesileyle yolda öğrendim” diye konuştu.
Programın son bölümünde Fenerbahçe ve Antalyaspor taraftarı olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, golf sporunun sanıldığı gibi zengin sporu olmadığını kaydetti. İyi bir golf oyuncusu olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Tiger Woods ile aynı takımda oynadık ama 5. çukura kadar geldiğimizde eşitlik vardı. 5. çukurda ikimiz de topu suya attık. Tiger Woods’a da bazı teknikler öğrettim. En azından kötü bir vuruştan sonra top suya giderse ceza alındığını öğrenmiştir” dedi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri