Yunanistan'ı kurtarma planında neler var?
Abone olEurıo bölgesi liderlerinin Yunanistan'ı kurtarmak için düzenledikleri olağanüstü zirvede, milyarlarca euroluk yeni destek paketi üzerinde anlaşmaya varıldı.
Euro bölgesi devlet ve hükümet başkanlarının Yunanistan'ı
kurtarmak için düzenledikleri olağanüstü zirvede yeni kurtarma
paketi üzerinde anlaşmaya varıldı.
Paketin 109 milyar eurosu Avrupa ve Uluslararası Para Fonu'ndan,
Buna ek olarak da on milyarlarca euro milyar eurosu özel sektörden gelecek.
Özel sektörden gelecek katkı ilk etapta, elinde Yunan tahvilleri bulunan bankaların 37 milyar euroluk gönüllü katkısı olacak.
Buna 12 milyar euroluk borç itfası da eklenebilir.
AB Zirvesinde, 440 milyar euroluk Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın Yunanistan'a kredi vadesini mevcut 7 buçuk yıldan 15-30 yıl aralığına çıkardığı ve faiz oranının yüzde 4-5'lerden yüzde 3,5'e indirildiği belirtildi.
Kararlarda, EFSF kredilerinin faiz ve vadesinde sağlanan iyileşmenin daha önce kurtarılan İrlanda ve Portekiz için de geçerli olacağı bildirildi.
Euro bölgesi, ikinci paket taahhüdünde bulunurken bankalara da ağır fatura yükledi. Buna göre, ellerinde Yunan tahvilleri bulunduran banka ve finans kuruluşları Yunanistan'ın kurtarılması operasyonuna 2019 yılına kadar 106 milyar euroluk katkı yapacak.
Bankaların katkısı, alacaklarının yeniden yapılandırılması, ellerindeki tahvilleri çıkarılacak daha uzun vadeli tahvillerle değiştirme, faiz indirimi ya da tahvilleri düşük fiyattan Yunanistan'a geri satmak şeklinde olacak.
Zirve sonrası iyimserlik
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, bankaların Avro Bölgesi'nde Yunanistan dışında hiçbir ülkenin kurtarılmasında sorumluluk almayacakları taahhüdünde bulundu.
Paket üzerinde anlaşılmasının ardından Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Yunanistan'ı kurtarmak için düzenlenen olağanüstü zirvede alınan kararların ''ileriye yönelik muazzam bir adım olduğunu'' belirterek, ''bunun Yunanistan için bir başarı olduğunu'' söyledi.
Papandreu, zirvede alınan kararlarla Yunan halkının iflas kabusundan kurtulduğunu ve artık geleceğe iyimserlikle bakabileceğini ifade etti.
Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos da Brüksel'de alınan kararların Yunanistan'ı büyük oranda rahatlattığını söyledi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise Avro Bölgesi'nin yeni Yunanistan planı neticesinde Yunanistan için ''sınırlı temerrüt'' notu belirleyeceğini bildirdi.
Fitch, bu kredi notunun, Yunanistan'ın, bankalara yeni tahviller ihraç etmesi durumunda, yükselebileceğini belirtti.