Yunanistan'dan alacaklılara yeni öneriler
Abone olYunanistan'ın Ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis de BBC'ye verdiği mülakatta, Alexis Tsipras liderliğindeki Syriza hükümetinin, yeni teklifi ile kırmızı çizgileri aşmaktan kaçındığını söyledi.
Yunanistan'ın Ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis BBC'ye verdiği mülakatta, Alexis Tsipras liderliğindeki Syriza hükümetinin, yeni teklifi ile kırmızı çizgileri aşmaktan kaçındığını söyledi.
Buna göre, kamu sektörü emeklilik veya ücretlerinde başka indirim olmayacak.
Elektrikte KDV artışı da yok.
Yunanlı bakana göre, hükümet IMF ve Euro bölgesi hükümetleri ile vardıkları anlaşmaya göre hedeflenen bütçe fazlası bu yıl ulusal gelirin % 1'i, gelecek yıl % 2'si ve sonraki yıl % 3'ü olacak.
Syriza'nın bu konuda önceki ısrarına rağmen Yunanistan'ın devasa borç yükünü azaltmak için alacaklılar ile bir anlaşma da yok.
Ancak bakan Stathakis Euro bölgesi liderlerinin, borç yükünü hafifletmenin önümüzdeki aylarda gündeme geleceğine dair bir açıklama yapmasını beklediklerini de söyledi.
Yunanistan'ın önerileri memnuniyet yarattı
Yunanistan Başbakanı Tsipras, hükümetinin Brüksel'e sunduğu sunduğu son tedbir paketi için "Tüm tarafları tatmin edecek nitelikte" dedi.
Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) bir türlü uzlaşmaya varamayan ve iflasın eşiğine gelen Yunanistan son önlem paketi önerisini Pazar akşamı geç saatlerde Brüksel'e iletti.
Avrupalı yetkililer önerileri olumlu karşıladıklarını belirttiler.
Avrupa Komisyonu sözcüsü Martin Selmayr, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda "Yeni plan ulaştı... Yarınki zirvede aşama kaydedilebilmesi için iyi bir temel" yorumunu yaptı.
Hükümetinin Brüksel'e gönderdiği son tedbir planını 'karşılıklı olarak fayda sağlayacak nitelikte' sözleriyle yorumlayan Tsipras, herkesin bir uzlaşma niyetiyle masaya oturacağını ifade etti.
Yunanistan'ın 30 Haziran'a kadar IMF'ye 1,6 milyar euroluk borç geri ödemesi gerçekleştirmesi gerekiyor.
Ancak Atina, AB ve IMF'den 7,2 milyar euroluk yardım paketinin son dilimini alamazsa bu ödemeyi yapamayacağını belirtiyor.
AB ile IMF ise yardım paketinin Atina'ya gönderilebilmesi için öncelikle Syriza hükümetinin yeni ürünlerin KDV kapsamına alınmasından, memur ve emekli maaşlarında indirime varan bir dizi kemer sıkma tedbirini kabul etmesi gerektiği konusunda ısrar ediyor.
Yunanistan ve Euro Bölgesi liderleri Brüksel'de yapılacak acil toplantıya hazırlanırken, dün Atina'da toplanan binlerce kişilik kalabalık gösterici grubu gece geç saatlere kadar Syriza hükümetinin taviz vermemesi gerektiğini dile getirdi.
Yunanistan borç krizinin başladığı yıl olan 2010'dan bu yana ülkenin büyük bir kemer sıkma programı altında ezildiğini düşünen göstericiler, daha fazla harcama kesintisine ve vergi artışına karşı çıkıyor.
Atina'da Meclis binası önünde toplanan kalabalık, Syriza hükümetinden seçimlerden önce dile getirdiği kemer sıkma politikaları karşıtı duruşundan taviz vermemesini istedi.
'Anlaşma çıkmaması delilik olur'
Öte yandan BBC'ye konuşan Yunanistan'ın en büyük finans kuruluşu National Bank of Greece CEO'su Louka Katanlaşmaya varılamazsa bunun 'tam bir delilik' olacağını ifade etti.
Yunan bankacılık sisteminin şu an için bir krizin içinde olmadığını ifade eden Katseli anlaşma olmaması halinde durumun kötüye gidişinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Artan belirsizlik yüzünden Yunan mevduat sahplerinin bankalardaki birikimlerini çekmeye gitmesi üzerine sadece son 1 haftada bankacılık sisteminden 4 milyar euroluk mevduat çıkışı yaşanmıştı.