Yunanistan'da yedinci kez genel grev
Abone olKrizden bu yana yedinci kez genel greve giden işçi sendikaları, hükümetin geçirdiği çalışma yasalarının ülkeyi Orta Çağ'a götürdüğünü söylüyor.
Grev ulaşımı felce uğrattı
Yunanistan'da hükümetin ekonomi politikaları krizden bu yana yedinci kez genel grevle protesto ediliyor.
Grev nedeniyle ulaşımın ciddi biçimde aksaması bekleniyor. Havaalanları, demir yolları, otobüs ve vapur seferlerinin yanısıra hastane ve okulllar da grevden etkileniyor.
Hükümet, Uluslararası Para Fonu IMF ile Avrupa Birliği'nin Yunan ekonomisini kurtarmak için sağladığı kredinin devamının gelebilmesi için kamu harcamalarında kesintiye gitmenin şart olduğunu söylüyor.
Atina'da parlamento greve rağmen IMF ve AB'nin talep ettiği yeni
bir ekonomik reform paketini daha onayladı.
Sendikalar, Yunanistan'da çalışma yasalarının Orta Çağ koşullarına geri çekildiğini söyleyerek isyan ediyor.
Yeni yasa uyarınca kamu sektöründe çalışanların maaşları belirli bir sınırı aşmayacak ve maaş kesintileri çalışanların yıllık gelirinden yüzde 10 ya da üzerinde bir kayba yol açıyor.
Özel sektörde iş verenler bundan böyle toplu sözleşmeyle belirlenen maaşlara uymak zorunda kalmayacak. İşçilere ödeyecekleri ücreti kendileri belirleyebilecekler.
Başbakan Papandreu, zar zor ayakta duran Yunan şirketlerini batmaktan kurtarmak için çalışma yasalarındaki değişikliğin şart olduğunu savunuyor.
IMF ve AB yardımlarının yeni kredi dilimi, Yunan parlamentosunun ekonomik reform paketini onaylaması koşuluna bağlanmıştı.
Paketi parlamentodan geçirmeyi başaran Sosyalist Başbakan Papandreu, sendikaların protestolarına direniyor.
Atina'daki BBC muhabiri Malcolm Brabant, Yunanistan'da ekonomi politikaları üzerine kopan savaşta sendikaların bugüne değin yenik taraf olarak kaldığını söylüyor.
Yunanistan'daki gelişmeler, Avrupa'nın ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan diğer ülkelerinde de kemer sıkma politikaları için bastıran hükükmetler ve grev hazırlığındaki sendikalar nezdinde dikkatle izleniyor.