Yunanistan'da koalisyon çabalarına devam
Abone olPazar günü yapılan seçimlerin ardından Yunanistan'da koalisyon kurma çabaları üçüncü gününe giriyor.
Yunanistan’da genel seçimin ardından koalisyon hükümeti
kurulması için üç parti arasında gerçekleştirilen görüşmeler bugün
yeniden başlıyor.
Ülkede hükümet kurulması için büyük baskı bulunmakta.
Pazar günü yapılan seçimleri birinci sırada kazanan muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi’nin hükümeti kurması bekleniyor.
Pasok Partisi lideri Evangelos Venizelos yeni hükümetin bugün öğle saatlerine kadar kurulabileceğini açıkladı.
Hükümeti kurması için Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras'a
verilen üç günlük süre Çarşamba günü doluyor.
Seçimlerden üçüncü çıkan Pasok’un koalisyon hükümetine katılıp katılamayacağı veya sadece dışardan destekleyip desteklemeyeceği kesinlik kazanmadı.
Koalisyona dahil edilmesi gündemde olan üçüncü parti ise Demoktarik Sol. Partinin katılması durumunda koalisyon hükümetinin mecliste 29 koltukluk çoğunluğu olacaktır.
Bu üç partinin üçü de Yunanistan’ın Euro’da kalmasını ama AB ve IMF tarafından verilen kurtarma paketlerinin koşullarını yeniden görüşülmesini istiyor. Fakat hangi koşulların değiştirileceği konusunda partilerin istekleri farklı.
Bu isteklere rağmen Avrupa’daki liderler paketlerin değiştirilmesinin neredeyse imkânsız olacağını belirtirken, yeni hükümetin nasıl 2014 yılına kadar 11,7 milyar Euroluk kesinti yapacağının detaylarının açıklanmasını istiyor.
Pazar günü yapılan seçimde 300 koltuğu olan mecliste Yeni Demokrasi 129 koltuk; kurtarma paketi karşıtı Syriza 71, Pasok 33, Demokratik Sol da 17 koltuk kazandı.
Baskı
Dünya liderleri Yunanistan’da hızlıca hükümet kurulmasını istiyor.
Salı günü meclisteki üç partiyle görüştükten sonra konuşan Pasok lideri Venizelos, hükümetin ivedilikle kurulması gerektiğini söyledi.
Partisinin hükümeti ‘içtenlikle’ destekleyeceğini belirten lider, partinin nasıl bir destek sunacağına ise karar vermediğini ekledi.
Samaras’ın Çarşamba günü hükümet kuramaması durumunda, hükümeti kurma görevi önce Syriza’ya, sonra da Pasok’a verilecek.
Fakat Syriza lideri Alexis Tsipras görevin verilmesi durumunda bunu geri çevireceğini; Yeni Demokrasi tarafından kurulan bir hükümette de yer almayacaklarını açıkladı.
IMF ve AB Yunanistan’a 2010 yılında 110 milyar Euro değerinde; 2011’de de 130 milyar Euro değerinde iki kurtarma paketi verdi. Bu paketler ise kemer sıkma önlemlerinin alınmasını istiyordu.
Yunanistan’ın özel yatırımcılara 170 milyar Euro değerindeki borcu ise silinmişti.