Yunanistan yeni önerilerini sundu
Abone olYunanistan üçüncü kurtarma paketini alabilmesi için uluslararası kreditörlere yeni önerilerini sundu. Vergi artışı ve kamu harcamalarında 12 milyar euroluk kesinti öngören öneriler, hafta sonunda yapılacak AB toplantılarında ele alınacak.
Yunanistan üçüncü kurtarma paketini alabilmesi için uluslararası kreditörlere yeni önerilerini sundu.
Gece geç saatlerde Yunanistan'a tanınan sürenin dolmasından önce Euro grubu yetkililerine teslim edilen plan, hafta sonunda yapılacak AB toplantılarında ele alınacak.
Euro Bölgesi maliye bakanları Cumartesi günü bir araya gelecek. Pazar günü de AB zirvesi toplanacak.
Kreditörler, Yunanistan'dan kurtarma paketini alabilmesi için vergi ve emeklilik reformu istemişti.
Atina'nın temerrüde düşmemesi ve Euro'dan çıkma tehlikesini atlatabilmesi için üçüncü bir kurtarma paketine ihtiyacı var.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, tüm geceyi hükümet ortaklarıyla reformlar üzerinde uzlaşma arayarak geçirdi.
Plan parlamentonun onayına sunulacak.
Yunan seçmenler, Pazar günü yapılan referandumda, alacaklı ülkelerin kurtarma paketi kapsamında istediği kemer sıkma önerilerini reddetmişti.
Yunan medyasına göre, sunulan yeni öneriler, vergi artışı ve kamu harcamalarında 12 milyar euroluk kesinti öngörüyor. Kesintilerin referendumda reddedilenden daha büyük miktarda olduğu belirtiliyor.
Yunanistan hükümeti de bankaların 13 Temmuz'a dek kapalı olacağını ve Pazartesi gününe kadar nakit çekiminin günlük 60 euro ile sınırlı kalacağını duyurdu.
Yunanistan bankaları üzerindeki kısıtlamalar, 28 Haziran'da borç görüşmelerinde çıkmaza girilmesinin ardından bankalara akın olması üzerine başlatılmıştı.
Yunanistan Bankalar Birliği Başkanı Louka Katseli, bugünkü açıklamasında bankalarda Pazartesi gününe kadar yeterli nakit bulunduğunu söyledi.
Sonuncu kurtarma paketinin süresi 30 Haziran'da dolmuş ve Yunanistan, IMF'ye yapması gereken ödemeyi gerçekleştirememişti.
IMF Başkanı Christine Lagarde dün Washington'da yaptığı konuşmada Yunan ekonomisini kurtarmak için tek yolunda borçların yeniden düzenlenmesi ve bir reform programı uygulanması olduğunu yineledi.
Lagarde, "Yunanistan ağır bir kriz yaşıyor. Buna ciddi ve hızlı bir şekilde cevap verilmesi gerekir" dedi.
Diğer yandan Yunanistan hükümeti, ülkede yiyecek ve akaryakıt stokları açısından herhangi bir tehlike bulunmadığını bildirdi.