Yunanistan işi sulandırıyor

Abone ol

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Yunanistan'ın Kıbrıs konusunu "sulandırdığını" iddia etti!

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Yunanistan'ın Kıbrıs konusunda Avrupa Birliği'ne (AB) öneri sunacağına ilişkin basın haberleriyle ilgili olarak, "Türk tarafının öneri ve politikalarını sulandırmaya yönelik manipülatif haberler" dedi.

Resmi ziyaret amacıyla bugün Ankara'ya gelen Başbakan Soyer, uçakta, Türk Ajansı-Kıbrıs (TAK) muhabirinin sorularını yanıtladı.

KKTC'nin talebiyle yapılan Ankara ziyaretinde, ekonomik durumun gözden geçirileceğini ve 2006 için KKTC'ye ayrılan krediye işlerlik kazandıracak protokolün imzalanacağını belirten Soyer, "Ekonomik gelişmeler çerçevesinde bir durum değerlendirmesi gerekiyordu. Bu anlamda ziyaret önem taşıyor" dedi.

Ziyaretin Türkiye'den kaynak talebi olarak algılanmaması gerektiğini kaydeden Soyer, "Türkiye'den alınan kredileri bütçe yerine alt yapıya yöneltmeyi öncelikli hedef haline getirdik. Bütçeyle ilgili ihtiyaçların kendi imkanlarımız ve kaynaklarımızla karşılanmasını öngörüyoruz" diye konuştu.

Görüşmelerde, Kıbrıs konusunda da görüş alış verişinde bulunulacağını ifade eden Soyer, basına da yansıyan Yunanistan'ın Gazimağusa Limanı ve Maraş odaklı önerisiyle ilgili sorulara karşılık, şunları söyledi:

"Bu tip haberler, öneriler manipülatif nitelikte. Özellikle Maraş ve izolasyonların kaldırılması konusunda Kıbrıs Türk tarafının getirdiği ve dünyada da zemin bulan politikanın ve Türkiye'nin eylem planının etkisini sulandırmaya, zayıflatmaya dönük öneri ve haberlerdir. Bizim yeni siyasetler değil, bilinen ve büyük ölçüde dünyanın kabul ettiği siyaseti ileri götürecek atılımlar yapmamız gerekir. Bunlarla ilgili olarak zaten sürekli Türkiye'yle işbirliği halinde ataklar yapıyoruz ve bunun meyvelerini de alıyoruz."

Basına yansıyan Yunanistan'ın önerisinde, "Gazimağusa Limanı'nın AB tarafından çalıştırılmasının" öngörüldüğüne dikkati çeken Soyer, "AB'nin 25 üyesinden biri Kıbrıs Rum tarafıdır. Mağusa Limanı'nın AB tarafından işletilmesi demek, Papadopulos yönetiminin egemenliğini Kuzey'e getirmek mi demektir. O zaman bu Komisyon Güney'deki limanları da yönetsin..! Bu yaklaşım 'Kıbrıs'ın hakimi benim, meşru hükümet benim' yaklaşımıdır" ifadelerini kullandı.

Ankara ziyaretinde Başbakan Soyer'e eşlik eden KKTC Maliye Bakanı Ahmet Uzun da, Türkiye ile yarın Ankara'da imzalanacak protokolün ise bu yıl için KKTC'ye ayrılan ve bütçeye giren 135 milyon dolarlık kredinin kullanımıyla ilgili olduğunu vurguladı.

Günün Önemli Haberleri