Yunanistan alacaklıları ile kader görüşmelerinde

Abone ol

Yunan hükümeti ve yatırımcılar Yunanistan'ın vadesi gelen borçları için nasıl bir düzenleme yapılacağını netleştirmeye çalışıyor. Çıkacak karar ülkenin euro bölgesindeki kaderini çizebilir.

Yunanistan'ın borç ödeme takviminde geriye düşmesini önleyebilmek için alacaklı yatırımcılarla Yunan hükümeti arasındaki görüşmeler bugün yeniden başlıyor.

Atina'da düzenlenen görüşmeler geçen hafta görüş ayrılıkları dolayısıyla kesilmişti.

Görüşmelerde sonuç alınamazsa, Yunanistan'ın önce temerrüde düşmesinden bunun da euro bölgesinden ayrılmaya varabilecek gelişmelere kapıyı aralamasından korkuluyor.

Yatırımcılarla uzlaşma sağlanması, Yunanistan hazinesine hazırlanan AB-IMF kurtarma paketinden kaynak aktarılması için önkoşul niteliğinde.

Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Birliği yetkilileri de bu hafta Atina'ya giderek kaynak aktarımı için gerekli koşulların oluşup oluşmadığına karar verecek.

Yunanistan'ın Mart ayındaki 14,4 milyar euro'luk borç ödemelerini yapabilmesi için bu kredilere ihtiyacı var.

Pazarlık konusu

AB'nin kurtarma planları doğrultusunda, geçmişte Yunanistan'ın tahvillerini satın almış banka ve mali kuruluşların o zaman vadedilmiş geri ödeme tutarının yarısından vazgeçmesi öngörülüyor.

Bu şekilde Yunanistan üzerindeki borç yükü hafifletilmiş olacak.

Borçların bir kısmı silinirken, bir kısmı yeni tahvillerle ileriye atılacak.

Haftalardır süren görüşmelerde, bu hedefe ulaşmak için ayrıntıların netleştirilmesine çalışılıyor.

Görüşmelerin kilitlendiği başlıca nokta, Yunanistan'ın borç ertelemesi karşısında bu kuruluşlara vereceği yeni tahvillere ne kadar faiz uygulayacağı.

Atina'daki görüşmelerde Uluslararası Finans Enstitüsü IIF tarafından temsil edilen mali kuruluşlar, yaptıkları fedakarlık karşısında iyi bir getiri umuyor.

JP Morgan yatırım kuruluşundan Takis Yorgakopulos'a göre görüşmelerde üç seçenek var:

  1. Taraflar anlaşacak;
  2. Anlaşma olmayacak ve alacaklılarına neyi ne kadar ödeyeceğine Yunanistan karar verecek
  3. Anlaşma olmayacak ve Yunanistan borçlarını ödemeyecek.

Yorgakopulos anlaşma olmamasının yaratabileceği ciddi sonuçlar ışığında, tarafların ne yapıp edip bir çözüm bulacağı konusunda iyimser olduğunu söylüyor.

Ekonomisi beş yıldır resesyonda olan, 2010 yılında ise borç krizinin gerçek boyutları ile yüzleşen Yunanistan'da işsizlik yüzde 17'nin üzerinde.

Ağır kemer sıkma önlemleri uygulayan hükümet, bu nedenle halkın tepkisi ve protestolarına hedef oluyor.

Dün Atina'da binlerce kişi 'AB, IMF dışarı' pankartları altında, parlamento önünde eylem yaptı.

Günün Önemli Haberleri