Yunan krizinin kazananı Merkel mi?

Abone ol

Merkel'in Yunanistan'a yardım etmeme konusunda diğer Avrupa Birliği (AB) üyelerini baskı altına almasını alkışlarken, analistler bu durumun korkutucu sonuçlar doğurmasından endişe ediyor.

Der Spiegel dergisinin internet sitesinde yayımlanan bir haberde, “Merkel git gide yalnızlaşıyor. Avrupa’nın yarısı Başbakan'ın sert duruşundan şikayet ediyor çünkü Merkel Atina hükümetine sağlanacak acil yardım paketini engelliyor. Ancak yarın başlayacak AB zirvesinde son anda bir gelişme yaşanabilir ve zafer Merkel’in olabilir” denildi.

AB ülkeleri ve Avrupa Komisyonu yoğun bir borç yükü altında olan Yunanistan’a euro bölgesinin doğrudan yardım etmesini istiyor. Ancak Merkel bu öneriye karşı olduğunu daha önce pek çok kez dile getirdi. Merkel duruşunun sebebinin, böyle bir hamlenin hem AB hem de Almanya’nın yasalarını ihlal etmesi olarak açıkladı.

MERKEL IMF DESTEĞİ İSTİYOR

Avrupa’nın en büyük ekonomisini yöneten Merkel’in, AB yerine bu süreçte Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) etkin bir rol oynamasını istediği biliniyor.

Diplomatik kaynaklar Avrupalı liderler arasında bir uzlaşmanın şekillenmeye başladığını, ancak kurtarma paketi içinde aslan payının IMF’nin olacağını ve euro bölgesi ülkelerinin iki taraflı, yani tek bir kreditörün vereceği, kredilerle sürece dahil olacağını söylüyor.

Bununla birlikte, Berlin’den yapılan açıklamalarda, ileriki dönemde bütçe açığı yaşayabilecek ülkeler için daha sert yaptırımların uygulanması gerektiği de belirtildi.

Merkel ve Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, AB kurallarını ihlal eden ülkelerin üyelikten çıkarılması teklifini bile getirdi.

Schaeuble, bu sabah ajanslara düşen haberlerde kriz olasılığı yaşayan ülkelerin AB’nin yönetim toplantılarındaki oy haklarının ellerinden alınmasını istedi.

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi ise, bu önerilerin kabul edilmesinin Merkel için “büyük bir zafer” olacağını belirtti.

İKNA EDEBİLİR

Daha da önemlisi, Merkel şu anda AB içindeki diğer büyük ülkelerin liderlerini IMF desteği konusunda ikna etmiş gibi görünüyor. Fransa hükümetinden bir yetkili, Paris’in Merkel’in isteklerine eskisi kadar soğuk bakmadığını ve hem IMF desteği hem de daha sert yaptırımlar uygulanması önerisine onay verebileceğini ifade etti.

Almanya’nın muhafazakar gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung ise, Yunanistan krizi “Avrupa siyasetinde oyunun kurallarını değiştirmeye başladı. AB’nin en büyük üyesi sessizliğini bozup, Yunanistan için tek bir kuruş bile harcamak istemediğini ilk kez dile getirdi” diye yazdı.

Ancak analistler, Merkel’in zaferinin korkutucu sonuçlar doğurmasından endişe ediyor. Londra merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Reform Merkezi analistlerinden Simon Tilford, “Bu konu hakkında o kadar da iyimser değilim” dedi.

Günün Önemli Haberleri