Yunan gezginler dede topraklarında

Abone ol

Yunanistan'dan Safranbolu'ya gelen bir grup gezgin, mübadaleyle Türkiye'den ayrılan atalarının topraklarını gezdi.

Yunanistan'ın Skydra şehrinden Karabük'ün Safranbolu ilçesine gelen bir grup Yunanlı, mübadele dönemi öncesinde atalarının oturduğu mahalleyi gezdi.

Skydra şehrinin çeşitli köylerinden gelen 30 kişilik Yunanlı grup, karayolu ile Safranbolu ilçesindeki atalarının mübadele döneminden önce yaşadıkları Barış ve Bağlar mahallesine geldi. Grup ayrıca Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy'u makamında ziyaret ederek bilgiler aldı. Kafile Başkanı Stavros Karasavvas, gazetecilere yaptığı açıklamada, mübadele döneminde Safranbolu'dan göç eden Yunanların izlerinin burada hala yaşadığını görmekten onur ve gurur duyduğunu söyledi.

Küçüklüğümden beri anlatılır

80 yaşında olduğunu ve Safranbolu'ya ilk defa geldiğini anlatan Karasavvas, "Annem ve babamdan Bağlar diye bir yerin olduğunu hep duyardım. Hep buraya gelmeyi isterdim ama fırsatım olmamıştı. Bu sene mutlaka gitmeliyim dedim. Küçük yaşımdan beri devamlı tarif edilirdi buralar. Gelenler olurdu, hep anlatırlardı. Sanki daha önce burada yaşamış gibiyim. Burada olduğumdan dolayı çok mutluyum" dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy da, iki ülke arasındaki vatandaşlar arasında tarihi bağ olduğunu ifade ederek, "Bizim korumaya çalıştığımız kültürel değerleri, sizin de ortak değerleriniz. Bu şehirde atalarımızın izlerini arayıp bulduğumuzda mutlu oluyoruz. Atalarımızın ayak izleri ortak. Şu anda geçmişte beraber yaşadığımız ve zamanla ayrılmış olduğumuz akrabalarımla beraber hissediyorum kendimi. İnsanlar birbirlerinden mekan olarak ayrılsalar bile nesilden nesile aktarılan bir Safranbolu kültürünün varlığı da bir gerçek. Bu ortak kültüre sahip çıkmak, bu kucaklayıcı anlayışı da yok ettirmemek amacımız" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri