Yunan bakana yoğurt fırlattılar
Abone olYunanistan'daki ekonomik kriz vatandaşın sabrını taşırmaya başladı. Bakanlar ise bir bir hedef haline geldi
Yunanistan'da, mali kriz nedeniyle ülkenin içinde
bulunduğu durumdan politikacıları sorumlu tutan Yunan halkının
hükümet yetkililerine karşı olan tepkileri her geçen gün artarken,
İçişleri Bakanı Haris Kastanidis'in yoğurtlu saldırıya uğradığı
bildirildi.
Yunan medyası, Selanik'te, Kastanidis'in sinemaya gittiğini haber alan 100 kadar öğrencinin ellerinde pankartlarla sinema salonunu basarak Yunanlı bakana yoğurt kaseleri attığını ve sözlü saldırıda bulunduğunu duyurdu.
Öğrencilerin saldırılarının salondaki ışıkların söndürülmesinden sonra da devam etmesi üzerine, Kastanidis'in eşiyle birlikte geldiği sinemadan ayrıldığı belirtildi.
TAVERNADA DA YOĞURT ATILMIŞTI
Yunanistan'da daha önce de Başbakan Yardımcısı Theodoros
Pangalos akşam yemeği için gittiği bir tavernada yoğurtlu saldırıya
uğramıştı. Girit Adası'nda bir atletizm etkinliğine katılan
Vatandaşı Koruma Bakanı Yardımcısı Manolis Othonos'a ise yumurta
atılmıştı. Aralarında PASOK eski bakanlarından Yannos Papandoniyu
ve milletvekili ünlü sanatçı Angela Gereku'nın da bulunduğu çok
sayıda PASOK milletvekili de katıldıkları çeşitli etkinliklerde
halkın aleyhte tezahüratları nedeniyle etkinlikleri polis koruması
altında terk etmek zorunda kalmışlardı.
ATİNA BOŞALIYOR
Bu arada Yunan basınında çıkan haberlerde, daha iyi bir yaşam için Yunanistan'a gelen yabancı işçi ve göçmenlerin, ekonomik kriz nedeniyle gruplar halinde ülkeyi terk ettikleri bildirildi.
Yunanistan'da, daha çok, başkent Atina'nın da yer aldığı Attiki bölgesine yerleşen, ancak ekonomik kriz yüzünden "hayalleri suya düşen" çoğu Arnavut ve Bulgar kökenli binlerce yabancı işçinin birikimlerini de yanlarına alarak ülkelerine döndüğü belirtilen haberlerde, Atina sokaklarında dolaşan Afrika ve Asya kökenli göçmelerin sayısında da büyük azalma gözlendiği ifade edildi.
Haberlerde, ülkeye kaçak olarak gelen çok sayıda göçmenin, geri dönebilmek için ait oldukları ülkelerin Atina'daki büyükelçilikleri önünde uzun kuyruklar oluşturduğu belirtilirken, Arnavutluk'a ve Bulgaristan'a sefer yapan otobüslerin dolduğu bildirildi.
Yunanistan'da durumun artık "tersine döndüğü" ifade edilen haberlerde, hala ülkede bulunan, ancak işsizlik yüzünden zor durumda kalan çok sayıda yabancı işçinin ise ülkelerinden gönderilen az miktardaki paralarla yaşamlarını sürdürmeye çalıştığı kaydedildi.
SUÇ ORANINDA ARTIŞ
Bu arada, Atina Büyükşehir Belediye Başkanı Yorgos Kaminis, Atina'da suç oranının artması yüzünden kendilerini güvensiz hisseden vatandaşların da başkenti terk ettiğini söyledi.
Kaminis, özel SKY televizyonuna yaptığı açıklamada, onlarca yıl süren kentleşmenin ardından, halkın güvensizlik duygusuna kapılması üzerine banliyölere ya da köylerine dönmesi nedeniyle Atina'nın boşalmaya başladığını ifade ederek, "Kent merkezinde oteller ve iş yerleri boşalıyor. Güven duygusunun yeniden sağlanması için belediye zabıtası yeterli değil" diye konuştu.
Diğer yandan, Yunan basını, başkent Atina'da şiddet içeren soygun ve hırsızlıkların artık günlük yaşamın parçası haline geldiğini belirterek, Atina'da son zamanda "kalaşnikoflu soyguncuların" ve evlere girmek için silah kullanmaktan çekinmeyen acımasız çetelerin türediğini duyurdu.
Polis bültenlerinde her gün silahlı soygunlarla ilgili haberlerin yer aldığı kaydedilen haberlerde, "Yunanistan'da, her 24 saatte bir insanın yaşamını yitirdiği ya da tehlikeye girdiği" ifade edilerek, Atina'da geçen Salı günü 24 saatten az bir süre içinde, aralarında Marusi semtinde yoldan geçen otomobillerin silah tehdidiyle soyulduğu ve Faliron semtinde de silahlı kişilerin evlere girerek soygun yaptığı vakaların da yer aldığı en az 10 ciddi soygun olayının meydana geldiği belirtildi.