Yunan adası İkaria komşudan ayrılıyor
Abone olTürkiye'ye 60 km uzaklıktaki adanın Atina ile imzaladığı 100 yıllık anlaşma sona erdi ve adalılar, kendileriyle ilgilenilmediği gerekçesiyle Avusturya'ya bağlanmak istiyor.
Adını Yunan mitolojisindeki İkarus’tan alan 7 bin yıllık geçmişe
sahip İkaria, 250 kilometrekarelik bir ada. Nüfusu 8 bin 312.
1521 yılında Osmanlı İmparatorluğu himayesine geçti. Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı’ya baş kaldıran İkaria halkı, kentteki Osmanlı garnizonunu kovarak bağımsızlığını ilan etti. Ancak diğer adalar gibi Yunanistan’a bağlanmayıp kendi devletini kurdu.
“Özgür İkaria Devleti” adını alan ada, bayrak olarak da kendilerine mavi üzerine beyaz haç şeklinde bayrağı kabul etti. Ancak gıda kıtlığı, ulaşım ve posta servisindeki zorluklar yüzünden 5 ay yaşayabilen İkaria devleti, Ege Denizi’ndeki İtalyan tehdidinden endişe ederek 12 Temmuz 1912’de bir anlaşmayla Yunanistan’a bağlandı.
Türkiye kıyılarından 60 kilometre mesafedeki ada, Sisam Adası’na da 40 kilometre uzaklıkta ve Atina’nın balık ihtiyacının neredeyse tamamını karşılıyor.
Yıllık ortalama 19 derece sıcaklığa sahip olan ada tam bir
turist cenneti. Her yıl İkaria’yı on binlerce yabancı turist
ziyaret etiyor.
Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’a bir darbe de Ege Denizi’nde bulunan İkaria Adası'ndan geldi.
Adanın, Yunanistan’la 1912’de yaptığı 100 yıllık antlaşma 12 Temmuz'da sona erdi ve İkarialılar, Atina yönetiminin kendilerini unuttuğunu öne sürerek Avusturya’ya bağlanmak istediklerini dile getirdiler.
İtalyan Libero gazetesinde yer alan habere göre ada halkı, “Ne bir hastanemiz var ne de yollarımız yapılıyor. Artık Yunanistan’ın tavırlarından yorulduk. Bağımsızlık istiyoruz” derken, bağımsız kalmalarının kendileri için çok zor olacağını ifade ederek, “Ama başka bir ülkeye katılabiliriz. Türkiye’ye de bağlanmayı kesinlikle istemiyoruz. Avusturya’ya bağlanmak istiyoruz” açıklamasında bulundular.
Haber Avusturya basınında yansıması ise, “Avusturya’ya 10’uncu eyalet geliyor” şeklinde oldu.
Basının uluslararası hukukçulardan aldığı görüşlerde, adanın Avusturya’ya katılımında bir sakınca olmadığı; uluslararası hukuka göre, ada halkı böyle bir karar alıp bu talebini Avusturya makamlarına iletirse, Cumhurbaşkanının imzasının yeterli olacağı sonucuna varıldı.
Katılım halinde, İkaria’nın üzerine düşen 250 milyon Euro’luk borç yükünü Avusturya’nın kabul etmesi gerektiği kaydedildi.
Gelişme karşısında Avusturya hükümeti sessiz kalmayı tercih ederken, Yunanistan’ın Viyana Büyükelçiliği, İkaria’yı vermenin söz konusu olamayacağını bildirdi. Yunan Büyükelçilik sözcüsü Christina Chrysanthakopoulou, “1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’nın 12’nci maddesine göre, İkaria, Ege’deki diğer adalar gibi Yunan ulusal sınırları içinde yer almaktadır” açıklamasında bulundu.