Yumuşak doku kanseri nedir tedavisi var mı?

Abone ol

Yumuşak doku kanseri nedir tedavisi var mı? Genç tasarımcı Emel Gözde Becerikli'nin yakalandığı hastalık olan yumuşak doku kanseri belirtileri neler? Yumuşak doku kanseri ile ilgili tüm bilgiler internethaber'de.

Genç tasarımcı Emel Gözde Becerikli'nin hayatını kaybettiği hastalık olan yumuşak doku kanseri aranmaya başladı. Yumuşak doku kanseri belirtileri neler tedavisi var mı?

Yumuşak doku sarkomu vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ancak, en büyük yüzdesi (yaklaşık yarısı) kollar, bacaklar, eller ve ayaklarda oluşur. % 40′ ı göğüs, sırt, kalça, omuzlar ve karında görülürken, yaklaşık % 10’u da baş ve boyunda bulunmuştur. Yumuşak doku sarkomu ilk evrelerinde genellikle hiçbir belirti ve semptom göstermez. Tümör yumuşak dokuda büyüdükçe, şişme ya da yumrulara sebep olabilir. Daha sonra, sinirler ve adaleler üzerine baskı uygularsa ağrı yaratabilir.

YUMUŞAK DOKU KANSERİ BELİRTİLERİ NELER?

Zayıflayan kemikler, bazen de kırılmalar, Eklem şişmeleri ve hassaslığı (yakınında veya içindeki tümörler için), yorgunluk, ateş, kilo kaybı, anemi.

5 CM'DEN BÜYÜK KİTLELERE DİKKAT

Yumuşak doku kanserlerinin yarısı çocukluk yaşında görülen atipik çizgili kas hücrelerinden kaynaklanan ve ender rastlanan kötü huylu tümörlerdir. Farklı dokulardan kaynaklanmalarına rağmen genellikle yumuşak doku kanserlerinin belirtileri benzerdir. Nadir görülen ve sıklıkla geç evrede tanınan tümörler olduğu için tarama programları faydalı olmaktadır. Özellikle yüksek risk taşıyan genetik sendromları olan veya radyasyona maruz kalan kişiler yakından takip edilmelidir. Hastalarda derin yerleşen, ağrılı, az hareket eden ve 5 cm den büyük bir kitle ile karşılaşıldığında yumuşak doku sarkomundan kuşkulanılmalıdır. Tanı için ortopedik onkoloğun yapacağı dikkatli bir muayene ve görüntüleme yöntemleri yeterlidir.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Tümör sıklıkla kollar ve bacaklara yerleştiği için ortopedik onkoloji uzmanının müdahale etmesi beklenmelidir. Ancak baş-boyun, göğüs ve karın-pelvis içindeki ve komşuluğundaki tümörlerde; genel cerrahi, göğüs cerrahisi, plastik cerrahi ve damar cerrahisi uzmanlarının ekip çalışmasında önemli katkıları olmaktadır. Tümörün büyümesinin durdurulmasında radyoterapinin yararı önemlidir. Yumuşak doku tümörlerinin tedavisinde erken tanı, ekip çalışması ve ortopedik onkolojide deneyimli hekimlerle tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.

KAYAHAN DA BU HASTALIĞA YAKALANMIŞTI

Kayahan da geçtiğimiz yıllarda bu hastalığa yakalanmıştı. Tedavi olan ve geçmesi için mücadele eden Kayahan, hastalığa yakalandıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Günün Önemli Haberleri