YSK'dan CHP'nin iddialarına yanıt

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu-YSK Başkanı Sadi Güven, CHP Erdal Aksünger'in 174 bin usülsuz seçmene ilişkin iddialarını yalanladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, seçmen sayıları ve oyların sayımına ilişkin iddialara yanıt verdi.

Güven, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde olmadığı tespit edilen 174 bin 191 seçmenin, TÜİK'in verilerinde yer almadığı halde seçmen kütüğünde bulunduğu iddiasının tamamen gerçek dışı olduğunu söyledi.

Seçmen kütüğü, adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak hazırlandığından, adres kayıt sisteminde kaydı bulunmayan kişilerin seçmen kütüğüne yazılmalarına olanak bulunmadığına işaret eden Güven, "Seçmen kütükleri 10 Mart itibarıyla Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden alınarak oluşturulmuş olup, bırakın 174 bin 191 kişiyi, sistemde olmayan 1 kişinin bile seçmen kütüğünde kaydının olması mümkün değildir" diye konuştu.

Seçmen kütüklerinin, her seçim döneminde en az iki kere seçime katılma hakkına sahip partilere verildiğini hatırlatan Güven, bu seçimde askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listelerinin de 14 Mart 2015 günü açıklamayı yapan siyasi partiye verildiğini ifade etti.

SEÇSİS'in seçim günü, ilçe birleştirme tutanağının tanzimi sırasındaki veri girişiyle devreye girdiğini anlatan Güven, şu bilgileri verdi:

"Bundan önceki aşamalar olan sayım döküm cetveli ile sandık sonuç tutanakları ise bilgisayarla hiçbir bağlantı olmadan sandık kurulu başındaki çoğunluğu siyasi parti temsilcisi olan sandık kurulunca elle düzenleniyor ve ıslak imza ile imzalanıyor, taranarak siyasi partilerle paylaşılıyor. YSK'da temsilcisi bulunan AK Parti, CHP, MHP, Saadet Partisi ve HDP'nin bilgi ve iletişim ekipleriyle her ay birkaç kez toplantılar yapılıp, görüş alışverişinde bulunulmaktadır. Zaman zaman siyasi parti genel başkan yardımcıları ile yapılan toplantılarda da böyle bir iddiada bulunulmamıştır.

Bugüne kadar Kurulumuza, gerek bu partiler tarafından Kuruldaki temsilcileri aracılığıyla gerekse başka şekilde SEÇSİS'e dışarıdan müdahale edilerek sonuçların değiştirildiğine dair hiçbir somut itiraz gelmediği halde SEÇSİS'e dışarıdan müdahale edilerek hile yapıldığını söylemek milletvekili sorumluluğu ile bağdaşmamaktadır."

YSK Başkanı Güven, seçmen kaydının nasıl silindiğinin genelgelerde mevcut olduğunu, itiraz sonucu düşürülen seçmen sayısının 591 kişi olduğunu bildirdi.

Güven, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan hiçbir seçmen listede olmadığı gibi mükerrer seçmen de yoktur. Yanlış adrese ilişkin itiraz edilebilmesi için listeler siyasi partilere verildiği gibi muhtarlıklarda da askıya çıkarılmaktadır” dedi. Güven, iktidar ve anamuhalefet partisinin İlçe Seçim Kurullarının yüzde 99'unda temsilci bulundurduğunu vurguladı.

Oy sayılarını tutanaklara geçirme işlemini yapan Kurulda 1 hakim ve 2 memurun yanında 4 siyasi parti üyesinin görev yaptığını anımsatan Güven, şöyle devam etti:

"Seçim hilesi olarak tanımlanan birleştirmeyi de bu kurul yapmaktadır. 7 kişilik sandık kurulunun en az 5 üyesi siyasi partilidir. Seçim akşamı oyları sayan tutanaklara geçiren partilerdir. YSK, sandık sonuç tutanaklarını tarayıp ilçe birleştirme tutanağını YSK'ya geldiği anda siyasi partilerle paylaşmaktadır. Bu şekilde yapılan hatalara müdahale edilmektedir. Bu seçimlerde halkımızın çetele dediği sayım döküm cetveli, sandık sonuç tutanağı, ilçe ve il birleştirme tutanakları taranarak partilerimizle paylaşılacaktır. Siyasi parti temsilcileri tarafından somut bilgiye dayanmayan açıklamalar halkımızı yanıltmaktadır."

Mahalli idareler seçimleri ile Cumhurbaşkanı seçiminde toplam 533 bin 102 sandıkta oy kullanıldığını ifade eden Sadi Güven, "Bu sandıklardan bir tanesi bile elektrik kesintisi nedenine dayalı olarak iptal edilmemiştir. Buna rağmen sanki elektrik kesintisine dayalı hile varmış gibi beyanlarda bulunmak da doğru değildir" dedi. Güven, "Somut bilgiye dayanmayan açıklamalar demokrasimize zarar vermektedir" şeklinde konuştu

Günün Önemli Haberleri