YouTube yasağın kaldırılması için AYM'ye başvurdu
Abone olYouTube'ün avukatı, Türkiye'de erişim engelinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. AYM Başkanı Kılıç da Twitter yasağının kaldırılmasıyla ilgili tartışmalar için "Duygusal refleksler olabilir" dedi.
YouTube, Türkiye’de erişim engelinin kaldırılması için avukatı,
Gönenç Gürkaynak aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel
başvuruda bulundu.
Hürriyet gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, başvuruyla ilgili gazeteye açıklama yapan Google Inc. Sözcüsü, “YouTube engelinin devam ediyor olması Türkiye’deki kullanıcılar ve işletmeler için büyük bir hayal kırıklığı yaratmaktadır. YouTube engelinin kaldırılması için çözümü yasal platformlarda arama yoluna gidiyoruz” dedi.
Avukat Gürkaynak’ın ayrıca, Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne de ‘erişimin engellenmesi işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması’ istemiyle de dava açtığı öğrenildi.
Hürriyet’in haberine göre, YouTube erişim engelinin devamına karar veren Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararına da 4 Nisan Cuma günü itirazda bulundu.
Diğer yandan, geçen hafta Twitter yasağının iptali kararına
varan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kararla ilgili
tartışmalar hakkında açıklama yaptı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karar için, “Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymak zorundayız ama saygı duymak zorunda değiliz, saygı da duymuyorum” demişti.
Haşim Kılıç: Duygusal refleksler olabilir
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, “Anayasa Mahkemesi’ne yargı yollarını tüketmeden doğrudan başvurma hakkı yoktur. Maalesef Anayasa Mahkemesi Twitter ile ilgili verdiği kararda kanunun tanıdığı usule uymamış ve çizilen sınırları aşmıştır” yorumunu yapmıştı.
Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) aktardığına göre, tartışmalar hakkında açıklama yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Yargı kararları insanları olumlu ve olumsuz yönde etkileyen kararlardır. Olumlu yönde etkilenenler yargıyı alkışlar. Olumsuz yönde etkilenenler de yargı kararını eleştirir” dedi.
Kılıç şöyle devam etti:
“Mahkeme bir karar vermiştir. Bu kararın sonucunda da bu tür duygusal bir takım refleksler olabilir. Biz bunları anlayışla karşılıyoruz.”
“AYM’nin verdiği karar için ‘Kanun yolları tüketilmeden verilmiş bir karar’ demek yanlış olur. AYM’nin verdiği karar, benim başkanlığımda toplanan bütün üyelerin oy birliği ile vermiş olduğu bir karardır. Bu gibi yanlış kanaatlere meydan verilmemeli.”