Youtube seçim meydanı gibi

Abone ol

Youtube seçim meydanlarını aratmıyor. Partiler sanal meydanlarda yarışıyor.

Siyasiler, 15 Temmuz'a kadar yasak olduğu için televizyon ekranlarından yapamadıkları seçim propagandasını, internetteki video paylaşım sitesi YouTube'a taşıdı. Seçim tarihinin belirlendiği 3 Mayıs'tan sonra YouTube'a eklenen ve bilgisayar ekranlarından milyonlarca kez izlenen propaganda içerikli video sayısı 10 bine yaklaştı.
     
3 Mayıs'ta genel seçimlerin 22 Temmuz'da yapılacağının duyurulmasıyla Türkiye'yi seçim heyecanı sardı. Meclise girmek, iktidar olmak isteyen siyasiler, harıl harıl çalışmaya başladı. Önce adaylar belirlendi, ardından propaganda çalışmaları başladı, seçime yönelik vaatler, konuşmalar, şarkılar, afişler, flamalar, posterler, hediyeler hazırlandı, mahalle mahalle, köy köy dolaşıldı, meydanlara çıkıldı.

Ancak bu faaliyetler, radyo ve televizyonlara siyasilerin istedikleri gibi değil, sadece haber olarak yayımlandı.
     
Yüksek Seçim Kurulu'nun siyasi partilerin radyo ve televizyonlarda ancak 15- 21 Temmuz'da propaganda içerikli konuşmalarıyla görüntülerine yer verebileceği yönünde kararı Türk siyasi tarihinde bir ilke, seçim öncesi sanal alemde görüntülü propaganda yapılmasına yol açtı. Yasağa rağmen ekranları kullanmak isteyen siyasiler, video paylaşım sitesi YouTube'a sarıldı. Siteye, hızla politikacıları ve partileri öven ya da eleştiren görüntüler yüklenmeye başlandı.
     
YouTube'a propaganda amacıyla yüklenen ve sadece seçime girecek partiler, milletvekili adayları ile liderlerinin isimlerinden yola çıkılarak ulaşılan video sayısı 10 bine yaklaştı.

Daha çok parti liderlerinin meydanlardaki konuşmaları, özel hazırlanmış klipler, seçim şarkıları, vaatler ile rakipleri ve liderlerini eleştiren görüntülerin yer aldığı bu görüntüleri bilgisayar ekranlarından izleyenlerin sayısı milyonlara, yorumlayanların sayısı yüz binlere ulaştı.
     
     CHP İLK SIRADA
     
YouTube'u propaganda amacıyla kullanan partilerin başında CHP geldi. Sitede, 3 Mayıs'tan sonra CHP'lilerce eklenmiş 4 bine yakın video bulunması dikkat çekti. CHP'yi 3 bine yakın videoyla iktidar partisi AKP takip etti. Ancak bu videoların çoğunun propagandadan çok, anti propaganda içerdiği gözlendi.

Sitedeki arama motoruna ‘Ak Parti’ yazıldığında iktidar partisi yanlısı bine yakın, ‘AKP’ yazıldığında ise hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren 2 bin kadar videoya ulaşılırken, bu durumun, iktidar partililerinin kendilerine ‘AKP’ olarak değil ‘Ak Parti’ diye hitap edilmesini istemelerinden kaynaklandığı anlaşıldı.
     
Bin kadar videoyla Milliyetçi Hareket Partisi ile Saadet Partisi siteyi propaganda amacıyla kullanan partilerden ikisi olarak göze çarptı. İşçi Partisi 600, Genç Parti 400, Demokrat Parti 300 kadar görüntüyle rakiplerini izledi. Sitede ayrıca diğer partiler tarafından seçim sürecinde yüklenmiş 300 civarında daha görüntü yer aldı.

HYP 200, Emek Partisi 30, ÖDP 30, DTP 25, LDP 20, Büyük Türkiye Partisi 1 görüntüyle dikkat çekti. Murat Karayalçın'ın lideri olduğu SHP'nin videosunun bulunmadığı sitede eski Başbakan ve Rize Bağımsız Milletvekili Adayı Mesut Yılmaz'ın propagandasını yapan ve son bir ayda yüklenen 100'e yakın görüntüsünün olması da dikkat çekti.
     
     SANALDA DA AYNI NAKARAT
     
Öte yandan, siyasilerin miting meydanlarında ve afişlerde kullandıkları sloganları sanal alemde de tercih ettikleri gözlemlendi. GP, internette de ÖSS'yi kaldıracağını, mazot fiyatlarını indireceğini vaat etti. CHP'liler, ‘Şimdi CHP zamanı’, DP'liler ‘Artık DP var, çare var’, MHP'liler, ‘60'ıncı Hükümet Milliyetçi Hareket’ ve ‘Devletin başına Devlet gelecek’ dedi. AKP'liler ise sloganlara yer vermedi.

Günün Önemli Haberleri