Yönetmelik çıktı fırıncılar takmadı!

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği' yürürlüğe girdi girmesine ama ekmekte değişen olmadı!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği' 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girdi ancak fırıncılar yönetmeliği pek takmadı! Ankara'da çok sayıda markette ekmekler eskisi gibi poşetsiz yer aldı, ekmeğin gramajı ve tadında ise herhangi bir değişiklik olmadı!
 
Yönetmeliği duyup yeni ekmek bekleyen vatandaşın sofrasına yine eski ekmek geldi. Tüm fırıncılara haftalar öncesi duyurulan yeni yönetmeliğe rağmen, fırıncılar hazırlık yapmayınca  ekmekte değişen olmadı!

CEZAYA RAĞMEN ESKİ EKMEK

Bugün itibariyle yürürlüğe giren yönetmelik gereği ekmekte yüzde 1.8 olan tuz oranı yüzde 1,5'a inmesi gerekiyordu. 300 gramlık ekmekler ise 250 gramlık kepek oranı artırılmış, tokluk hissi veren ekmeklere dönüştü. Bazı uyanık fırıncılar ise gramajı düşürdü ancak ekmeğe kepek katmadı. Böyle olunca da kısa günün kazancı sayan uyanık fırınlar yine vatandaşı kazıkladı!

AMBALAJ SORUN OLDU
 
Yönetmelik, ekmeğin satış şeklini ve yerlerini de düzenledi. Buna göre, ekmek satışı yapan yerler buğday, çavdar, yulaf ve tam tahıllı ekmek çeşitlerini de bulundurması gerekiyor. Kepekli ekmek, tam buğday, unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri hariç diğer ekmek çeşitleri ambalajlı olarak satılacak. Ambalajsız piyasaya sunulan ürünler, pazar, manav ya da kasaplarda satılamayacak.
 
Ekmek üretiminde kullanılan ‘tip1’ unu yerine ‘tip2’ adı verilen kepek oranı yüksek un kullanımı ile ekmek tüketiminin de düşmesi bekleniyor. Tokluk hissi veren kepeğin, kişi başı günlük ekmek tüketimini 400 gramdan 50 grama kadar düşürmesi bekleniyor. Ekmek fiyatlarında herhangi bir artış olmayacak. Ekmek üretim şartlarına uymayanları ise ağır cezalar bekliyor. Kurallara uymayan üreticilere 11 bin 850 lira ceza uygulanacak.
 
Günün Önemli Haberleri