'Yoldaş Artemio' ele geçirildi
Abone olPeru'da 1980'lı yıllarla 1990'ların başında büyük güç sahibi olan ve hükümete karşı mücadele yürüten Aydınlık Yol örgütünün lideri Artemio, ağır yaralı olarak ele geçirildi.
Peru'da bir dönemde büyük güç sahibi olan ve yçnetime karşı kapsamlı mücadele yürüten Aydınlık Yol örgütünün lideri 'Yurttaş Artemio' ağır yaralı olarak ele geçirildi.
Peru Savunma Bakanı Alberto Otarola, sık ormanlık bölgenin uzak bir noktasında askerlerle çıkan çatışma ardından, asıl adı Florindo Eleuterio Flores olan Artemio'nun sağ kolu kopmuş halde bulunduğunu ve tedavisine başlandığını belirtti.
Bakan Otarola, Artemio'nun Puerto Pizana köyünde hükümet güçleriyle çıkan çatışmada yaralandığını ifade etti, ancak bir yerel gazeteci lideri kendi adamlarından birinin teslim ettiğini söyledi.
150 kadar gerillaya liderlik eden 50 yaşındaki Artemio'nun göğsünden ve bacağından da yaralı olduğu kaydedildi.
ABD, Artemio'nun başına 5 milyon dolar ödül koymuştu.
Maocu Aydınlık Yol örgütü, 1980'lerle 1990'ların başlarında Peru yönetimine karşı büyük bir mücadeleye girmişti.
Ancak günümüzde uyuşturucu kaçakçılığıyla uğraşan küçük çetelere bölünmüş durumda.
Peru Cumhurbaşkanı Ollanta Humala, Artemio'nun ele geçirilmesinin kokain üretiminin merkezi olan Alto Huallaga vadisinde Aydınlık Yol'un yenilgiye uğratılması anlamına geldiğini kaydetti.
Humala, bundan böyle Ene-Apurimac vadisindeki, geriye kalan Aydınlık Yol üyelerine karşı mücadeleyi artıracaklarını kaydetti.
Olayla ilgili ilk haberlerde Artemio'nun öldüğü bildirilmişti. Peru medyasının bazı organları, Artemio'nun bazı örgüt üyelerinin ihanetine uğramış olabileceğini kaydediyorlar.
Artemio, geçen Aralık'ta, Aydınlık Yol hareketinin yenilgiye uğratıldığını kabul etmiş, geriye kalan isyancıların hükümetle görüşmeye hazır olduğunu söylemişti.
Aydınlık Yol ile Peru yönetimine bağlı güçler arasında 1980'ler ve 1990'ların başlarında doruğa ulaşan çatışmalarda 70 bin dolayında Perulunun öldüğü tahmin ediliyor.
Mao'nun kuramını benimseyen örgüt, Peru'da "burjuva demokrasisi" olarak tanımladığı yönetimi devirmek ve bir Komünist devlet kurmak amacıyla "Halk Savaşı"na girişmişti.
Peru Cumhurbaşkanı Humala da, 1990'larda subay olarak ordu birliklerinin Aydınlık Yol örgütüne karşı yürütülen mücadelesine katılmıştı.