YÖK'ü allak bullak eden soruşturma

Abone ol

Yüksek Öğretim Kurumu'nda (YÖK) ilaç soruşturması sarsıntı yarattı. Ankara Üniversitesi'nde yaşanan skandal YÖK'ü allak bullak etti.

Merhem soruşturması YÖK’ü sarstı

Ankara Üniversitesi’nde 30 milyon liralık ilaç yerine 400 milyonluk benzerinin yazıldığı tespit edildi. 300 adet ilacın YÖK Genel Sekreteri’nin eşine ait eczaneden alındığını ortaya çıkaran rektörlük soruşturma başlattı.

Son günlerde gözaltı ve tutuklamalarla gündeme gelen Sosyal Sigortalar Kurumu’ndaki ilaç yolsuzluğunun bir benzeri Ankara Üniversitesi’nde tespit edildi. Üniversiteye bağlı Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın yazdığı reçetelerde, fiyatı 400 milyon liranın üzerinde olan 300 adet deri pomadının (merhem) yer alması rektörlüğün dikkatini çekti. Piyasada en pahalı deri kremleri 37 milyon lira iken bütçeden deri ilaçlarına yüklü miktarda ödeme yapılması üzerine üniversite yönetimi soruşturma başlattı. Çok sayıda anlaşmalı eczane bulunmasına rağmen öğrencilerin reçetelerine yazılan yüksek meblağlı ilaçlar için Ankara Dikimevi semtindeki Selin Eczanesi’nin seçilmesi de dikkat çekti. Bu eczanenin YÖK Genel Sekreteri Turgut Kılıç’ın eşi Sema Kılıç’a ait olduğu belirlendi. Üstelik bütçeden son bir yıl içinde ‘deri pomadı’ için 100 milyar liranın üzerinde harcama yapıldığı tespit edildi.

İlk bulgular Selin Eczanesi üzerinde yoğunlaşınca YÖK, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nü devre dışı bıraktı. Yıldız Teknik, İstanbul, Marmara ve Samsun Ondokuz Mayıs üniversitelerinde yaşanan yolsuzluk olaylarında müdahil olmayan YÖK, bu olayın bir tarafı genel sekreteri Turgut Kılıç’a uzanınca Denetleme Kurulu’nu devreye soktu.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, soruşturmayı tarafsız yapmak ve kapsamını genişletmek için devreye girdiklerini söyledi. Teziç, “Kurulumuz soruşturmanın tarafsız bir şekilde yapılmasını istiyor. Bu nedenle üniversitede sürdürülen soruşturmada elde edilen bilgi ve belgelerin kurulumuza iletilmesi gereği hasıl olmuştur.” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, yolsuzlukla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na dün suç duyurusunda bulundu. Rektör Aras, "Eczane ile ilgili de bir şüphe olduğu için savcılığa şikayet ediyoruz. Bunu savcılık araştıracak. ilk tespitlere göre çok sayıda yazılan reçeteler hep bir eczaneye gitmiş gibi gözüküyor. Bundan sonra soruşturmayı YÖK ve Cumhuriyet Başsavcılığı yürütecek." dedi.

Ankara Üniversitesi’nde 33 bin öğrenci eğitim görüyor. Öğrenci ve personelin sağlık harcamalarındaki yolsuzluğun boyutları ise soruşturma sonucu ortaya çıkacak. Rektör Aras, soruşturmanın çok yeni olduğu için ilk tespitleri ancak yapabildiklerini, çok sayıda reçetenin ise incelenemediğini ifade etti. Rektör Aras şöyle konuştu: "Burada öğrenci reçeteleri ile ilgili bir konu bizim dikkatimizi çekti. Bir grup öğrenciye bir ilaç yazılmış. Bu ilaç yüksek bedelli olunca bizim dikkatimizi çekti. Onun için bir soruşturma başlattık. Bu ilaç deri pomadı. Değeri 400 milyon liranın üzerinde. Son bir yılda 300'ün üzerinde yazılmış. Aynı şekilde başka ilaçlar da var. Soruşturma devam ederken Yüksek Öğretim Kurumulu’na da bazı müracaatlar olmuş. Onun için dosyayı bu aşamada YÖK'e devrettik."

Yolsuzluk iddialarına adı karışan Selin Ezcanesi'nin sahibi Sema Kılıç ise soruşturmadan haberinin olmadığını belirtti. Hangi konularda suçlama yapıldığını dahi bilmediğini ifade eden Sema Kılıç, "Bilmediğim bir konuda yorum yapamam." şeklinde konuştu.

ZAMAN
Günün Önemli Haberleri